Divendres, 29 març 2024
IniciOPINIÓLa Llei General de Discapacitat, una aposta per la RSC més enllà...

La Llei General de Discapacitat, una aposta per la RSC més enllà del compliment legal

sindrome down llei general discapacitat
El treball és indispensable per la inclusió social de les persones amb discapacitat // Foto: Grupo SIFU

Avui dia vivim en una societat regulada per multitud de lleis que estableixen els deures i drets que tots els ciutadans, empreses i administracions tenim per igual per a assegurar que la convivència social sigui possible. Davant la llei, tots som iguals, és a dir, tots tenim les mateixes obligacions, les mateixes responsabilitats i els mateixos drets.

Però, malgrat que la igualtat, la llibertat i la dignitat de les persones siguin principis fonamentals del nostre ordenament jurídic, els poders públics no sempre estan a l’altura en el seu deure d’eliminar les barreres que impedeixen la seva plenitud. Per aquest motiu i fins a l’aprovació el 07 d’abril de 1982 de la LISMI (Llei d’Integració social dels Minusvàlids) les persones amb discapacitat se sentien excloses per complet del mercat laboral. L’entrada en vigor d’aquesta normativa va significar un punt d’inflexió i una resposta eficaç a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat i un dret constitucional que no se’ls respectava. 

La LISMI va establir un sistema de quotes marcat que va permetre crear un model d’integració que va suposar un avanç molt important però que avui, 30 anys després de la seva entrada en vigor, encara presenta molts reptes socials, polítics i empresarials.

Entre les modificacions que s’han produït en aquests 32 anys d’existència de la llei, el més significatiu en matèria d’ocupació va tenir lloc l’any 2000. A conseqüència de l’incompliment continuat de la llei per part de les empreses, es promou el Reial decret 27/2000 en el qual s’estableixen una sèrie de mesures alternatives amb caràcter excepcional per a aquelles empreses que justifiquen la impossibilitat de contractar persones amb discapacitat puguin complir la llei.

La LISMI s’ha mantingut vigent fins a l’any 2014 en el qual es van unificar diverses normatives donant com a resultat l’actual Llei General dels drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social (coneguda com la Llei General de Discapacitat – LGD) i que és la refundició en un únic text legal que regularitza, aclareix i harmonitza 3 normes: la LISMI, la LIONDAU (2003) i la Llei d’Infraccions i Sancions (2007).

En matèria d’integració laboral la norma es manté intacta, però s’introdueixen modificacions terminològiques ofensives i que menyspreen a les persones. La paraula minusvàlid passa a denominar-se “persona amb discapacitat” i les paraules, inserció/integració passen a denominar-se “inclusió”.

La LGD s’estableix sobre la base de l’accessibilitat. Reconeix que existeixen determinats obstacles que restringeixen la llibertat, la igualtat i la dignitat de les persones i, en conseqüència, proposa una sèrie de mesures per a superar aquests obstacles.

L’accessibilitat persegueix que el disseny i aprofitament d’espais i serveis tingui en compte les necessitats específiques de totes les persones. Mitjançant la supressió d’aquestes barreres es promou la igualtat d’oportunitats. I, més important encara, es trenquen els esquemes segregacionistes que han patit les persones amb diversitat funcional.

Quota de reserva del 2% segons l’Art. 42.1 de la Llei

La LGD en el seu article 42.1 cita que “aquelles empreses públiques i privades que empren a 50 o més treballadors (còmput total d’empleats) estan obligades al fet que, almenys, el 2% d’aquests tinguin el certificat de discapacitat (percentatge de discapacitat igual o superior al 33%)”

Complir amb la Llei General de Discapacitat no és només una obligació normativa per a les empreses sinó va més enllà perquè permet generar riquesa creant nous llocs de treball que contribueixen a la reducció de la taxa de desocupació i exclusió social de les persones amb discapacitat i, per tant, al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

La Llei General de Discapacitat es pot complir mitjançant la contractació de béns i serveis a Centres Especials d’Ocupació o invertint en projectes socials que van més enllà del mer subministrament de béns i/o serveis i que permeten a les empreses desenvolupar la seva Responsabilitat Social Empresarial i generar beneficis a nivell reputacional a llarg termini.

Reduir la bretxa formativa, participar en la igualtat d’oportunitats i donar suport a l’autonomia de les persones amb discapacitat són factors que fomenten el sentiment d’orgull i pertinença de les persones que formen part de l’organització. Aquestes pràctiques responsables situen a les empreses que les posen en pràctica com a líders en Responsabilitat Social i referents en la comunitat, la qual cosa incrementa el valor reputacional de les organitzacions.

En Grupo SIFU i, sobretot, des de la nostra Fundació, treballem en projectes socialment responsables que impulsen el desenvolupament de diferents accions en l’àmbit empresarial amb els quals ajudem les empreses a complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i, per tant, a ser empreses socialment responsables i competitives.

Josep EstebaDirector Nacional de Consultoria / RSC en Grupo SIFU

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content