El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha inaugurat aquesta matí a l’Hospital Germans Trias el nou equipament per tractar de forma no invasiva pacients amb malalties com la tremolor essencial o el Parkinson de predomini tremòric refractaris al tractament mèdic. Aquest nou programa terapèutic consisteix en l’aplicació d’ultrasons focalitzats d’alta intensitat (HIFU, per les seves sigles en anglès) guiats per ressonància magnètica al cervell, una tecnologia pionera en un hospital públic a Catalunya.
El conseller ha posat aquesta tecnologia com exemple d’innovació després de disposar d’una base sòlida, provada amb assajos clínics i amb eficàcia demostrada. “És un equipament de país i tothom que el requereixi, on resideixi, tindrà accés: tant de bo tothom que necessiti aquesta tecnologia la pugui fer servir i millori la seva qualitat de vida”, ha emfatitzat el titular de Salut abans de quantificar en 5 milions d’euros la inversió pública que la fan possible en aquest centre hospitalari.
La primera intervenció d’un pacient es va realitzar el passat 3 de febrer, en un persona amb tremolor essencial, i el resultat va ser molt satisfactori, ja que la desaparició de la tremolor es va poder observar en el mateix procediment. Per a Ramiro Álvarez, cap de la secció de trastorns del moviment, el resultat és immediat. “Després d’una sola sessió, el pacient ja presenta una millora de la tremolor. A més, com es tracta d’una tècnica no invasiva, no es requereix l’ingrés previ del malalt i pot ser donat d’alta unes hores després del procediment”.
De moment ja s’han tractat cinc pacients, amb resultats clínics molt favorables, perquè en tots ells s’ha produït una millora significativa (70-90%) de la tremolor incapacitant que presentaven prèviament al procediment. Així ho indiquen les escales de valoració clínica i, sobretot, aspectes funcionals i quotidians de la seva vida diària. Així, segons Jorge Muñoz, coordinador de la secció de neurocirurgia funcional, “d’ara endavant s’ha coordinat la dinàmica de treball suficient per poder fer dos tractaments setmanals”.
Es calcula que al voltant d’unes 8.000 persones es podrien veure beneficiades a Catalunya de la posada en marxa d’aquest nou programa terapèutic.
El projecte no només permet ampliar el volum de pacients a tractar, sinó que els costos d’utilitzar aquesta tecnologia suposen un estalvi enfront als costos de les tècniques quirúrgiques i els costos de medicació que es dispensen de forma permanent als pacients. El director clínic de Neurociències de l’hospital, Antoni Dávalos, ha afegit que la unitat vol estar oberta a la col·laboració de neuròlegs i neurocirurgians d’altres hospitals, “no només com a centre de referencia del tractament amb HIFU, sinó també en el propi tractament i seguiment clínic”.