Dimarts, 26 octubre 2021
IniciDestacadesL’Hospital de la Vall d’Hebron utilitza un tractament pioner del TDAH amb...

L’Hospital de la Vall d’Hebron utilitza un tractament pioner del TDAH amb realitat virtual

tractament-thda-realitat-virtual
El tractament utilitza la realitat virtual amb el TDAH // Foto: Hospital Vall d’Hebron

El Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el primer de l’Estat en posar en marxa una prova pilot per analitzar la utilitat de la realitat virtual en el tractament del Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (TDAH).

La prova utilitza, per primera vegada, tècniques de mindfulness, basada en l’atenció plena en les mateixes emocions, sensacions i pensaments, i la tecnologia de la realitat virtual per tractar els pacients. La realitat virtual permet als professionals fer servir entorns hiperrealistes per afavorir la concentració dels pacients. En aquest primer assaig participen 90 persones adultes, que se sotmetran a 6 sessions de 20’, amb les quals es vol tractar el seu trastorn sense fer servir fàrmacs. L’objectiu final és reduir el temps de tractament i aconseguir els mateixos resultats que amb el tractament farmacològic.

La combinació del mindfulness i la realitat virtual ja s’ha utilitzat “amb èxit en pacients individuals”, com ha explicat el cap del servei, el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, que ha reconegut que volen que el Campus Vall d’Hebron “sigui un centre de referència en el tractament de la psiquiatria mitjançant les noves tecnologies”.

La realitat virtual és una tecnologia amb més de 20 anys de recerca mèdica i pràctica clínica que actualment s’aplica en trastorns d’ansietat, disminució del dolor en malalts de càncer, ansietat generalitzada i tractament de pors i fòbies, entre d’altres. A l’Estat ja s’hi ha tractat satisfactòriament més de 1.000 pacients.

El Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat és un trastorn del neurodesenvolupament que afecta el 5% de la població durant la infància, i es manté en més de la meitat dels pacients durant l’edat adulta. És la patologia mental més diagnosticada a Catalunya entre infants i adolescents, segons les últimes dades del Departament de Salut.

El projecte, portat a terme amb la col·laboració de l’empresa catalana Psious dins el Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari, segueix la línia engegada pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) en l’anàlisi de noves aproximacions a aquest trastorn. La iniciativa ha rebut el premi Mobile Word Capital Barcelona a la innovació tecnològica a les 6es Jornades R+D+I TIC Salut i Social, celebrades el passat mes de setembre a Vic.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

4 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES