
A la 12a edició del Projecte CASBA, la iniciativa compta amb la participació de l’estudiantat de l’ETSALS-URL, coordinat pels professors i arquitectes Jaume Pla i Angel Martín. Els i les estudiants duen a terme un estudi sobre l’accessibilitat de diversos comerços dels districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Gràcia, amb el suport de diferents entitats de persones amb discapacitat, que ofereixen una perspectiva basada en experiències reals i necessitats concretes.
La interacció directa entre arquitectes i persones amb discapacitat és una eina imprescindible per solucionar la manca d’infraestructures accessibles. Per aquest motiu, aquest febrer s’ha organitzat una sessió de sensibilització a la universitat, on les persones amb discapacitat han exposat en primera persona la seva realitat quotidiana. Han denunciat les barreres que es troben en el seu dia a dia i han compartit la seva experiència respecte a l’accessibilitat al comerç local de la ciutat. Aquesta activitat ha servit per posar èmfasi en la necessitat de lluitar contra els estereotips i prejudicis, un element clau per formar professionals conscients de la importància de l’accessibilitat universal en el disseny dels espais i productes.
Aquest febrer també s’ha dut a terme una segona sessió de sensibilització, que ha consistit en una visita a l’Eix Comercial de la Via Júlia. L’alumnat ha experimentat les dificultats de mobilitat posant-se en la pell de les persones amb discapacitat física i visual, utilitzant productes de suport com cadires de rodes i bastons de mobilitat. Aquesta experiència immersiva els ha ajudat a comprendre de forma directa la necessitat de garantir l’accessibilitat a tots els espais. A més, la visita no només ha sensibilitzat futurs arquitectes, sinó que també ha estat útil per conscienciar comerciants i vianants del barri, mostrant que l’accessibilitat és un dret fonamental.
Durant els següents mesos, s’analitzaran els diferents comerços participants, i l’estudiantat farà propostes concretes per millorar l’accessibilitat dels locals comercials. Aquest projecte ajudarà comerciants a prendre consciència dels beneficis d’un comerç accessible per a totes les persones. El Projecte de Comerç Accessible promou la creació d’espais dissenyats per a tothom, independentment de les seves capacitats físiques, comunicatives o cognitives. A més, busca millorar la comoditat no només per a persones amb discapacitat o diversitat funcional, sinó també per a gent gran, famílies amb nens petits i altres col·lectius que poden trobar obstacles en l’ús dels espais comercials.