
Els Cermis territorials, entitats autonòmiques del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), faran un “estret seguiment” del procés de transferència dels centres d’atenció a persones amb discapacitat de l’Imserso a les comunitats autònomes on s’ubiquen.
Així ho va indicar Cermi estatal, en referència a la participació del secretari general de l’Imserso, Antonio Balbontín, a la Conferència Cermi Territoris, on va informar sobre les converses del Govern amb els territoris concernits per a la transferència d’aquests centres.
Aquest procés, pendent des de fa dècades, busca adequar la gestió d’aquests recursos al marc competencial autonòmic. En ser serveis d’atenció directa, han de ser competència de les comunitats autònomes, no de l’Estat, segons va precisar Cermi.
Balbontín va exposar la situació actual de la transferència i els desafiaments associats. Actualment, hi ha 11 centres de l’Imserso dedicats a l’atenció directa de persones amb discapacitat que segueixen depenent de l’Estat, malgrat que la seva competència hauria d’haver estat transferida a les comunitats autònomes on estan ubicats: Galícia, Castella i Lleó, Madrid, Castella-la Manxa, Andalusia i La Rioja.
L’Imserso ha reactivat el procés de transferència amb una “resposta desigual” per part de les comunitats afectades. Alguns governs autonòmics han mostrat interès a avançar en el procés, fent visites als centres i avaluacions de la seva situació, mentre que d’altres encara no han reaccionat.
Segons Balbontín, “el procés no està sent senzill, però s’ha reactivat d’una manera vigorosa i seriosa”, subratllant la importància que els Cermis territorials incideixin en els seus governs autonòmics per facilitar la transició. Els Cermis territorials van manifestar la seva voluntat de treballar activament amb les administracions autonòmiques per assegurar que la transferència es faci amb plenes garanties i sense perjudicis per als usuaris.
També van reclamar que aquest procés permeti modernitzar els centres i adaptar-los als nous paradigmes d’inclusió a la comunitat, en contraposició al model d’institucionalització, que hauria de quedar enrere en els serveis de suport a les persones amb discapacitat.
Durant la reunió, es va confirmar la celebració de la Convenció Cermi Rural Logronyo/La Rioja 2025, que tindrà lloc els dies 2, 3 i 4 de juliol i que abordarà la inclusió de les persones amb discapacitat en el medi rural. Així mateix, es va anunciar que el juny del 2025 se celebrarà un Consell Interterritorial on es definirà el finançament del Fons Social Europeu per a Atenció Primerenca.
A més, el Cermi ha assenyalat que segueix de prop el procés de reforma de les lleis de discapacitat, autonomia personal i dependència, en què s’ha inclòs la creació d’un Fons Estatal d’Accessibilitat Universal.