31.4 C
Barcelona
Dimarts, 11 agost, 2020

L’Estat espanyol ha reduït un 88,2% l’aportació a programes socials a Catalunya des del 2011

Destacades

El Govern invertirà 50M€ per protegir l’àmbit residencial de possibles rebrots de Covid-19

El Govern de la Generalitat de Catalunya continua centrat en la lluita...

El sector de la discapacitat urgeix a la creació d’un comitè d’emergència per la Covid-19

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), ha demanat...

El Govern suspèn les sortides dels residents a l’exterior per protegir-los de la Covid-19

Els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies han...
Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

programes socials gent gran
La gent gran és un dels col·lectius més afectats per la reducció // Foto: FiraGran

L’Informe sobre l’Estat dels Serveis Socials a Catalunya 2016, que el Govern ha de remetre al Parlament, tal i com marca la Llei Catalana de serveis socials amb caràcter anual, constata que l’assignació de l’Estat a programes socials a Catalunya ha patit una reducció del 88,2% en el període 2011-2015. En relació amb el sistema de la dependència, l’aportació de l’Estat el 2015 ha estat del 18% mentre que l’aportació de la Generalitat ha estat d’un 82%, una diferència que s’accentua des de 2011 tot i que la legislació estableix la necessitat d’anar a parts iguals entre les dues administracions.

Des del 2008, 11 dels 16 programes socials cofinançats per l’Estat han estat suprimits o han quedat sense dotació pressupostària: el Pla d’acció per a persones grans, el Pla de voluntariat, el suport a famílies en situacions especials, la conciliació de la vida familiar i laboral, els programes específics per a dones, el programa d’emancipació de joves, el programa de prevenció dels maltractaments infantils, el Pla d’acció per a persones amb discapacitat, el programa d’atenció a la dependència – nivell acordat, el Fons d’acollida, integració i reforç educatiu per a immigrants, i el programa per a menors d’edat immigrants no acompanyats.

Per contra, l’any 2015 el pressupost del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a programes de serveis socials va ser de 1.845,95 milions d’euros, tot i que finalment s’hi van destinar 2.090,88 milions d’euros, un 13,3% més de l’inicialment previst i un 11,3% més respecte la despesa realitzada el 2014. Una xifra que representa el 8,41% del conjunt del pressupost executat pels departaments de la Generalitat i que se situa en nivells superiors als de 2011.

El departament competent en matèria de serveis socials contempla per a aquest 2016 un pressupost inicial de 1.409,81 milions d’euros per finançar el programa de promoció de l’autonomia personal; 205,65 milions per al programa d’atenció a la infància i l’adolescència en risc; 196,81 milions per al programa d’inclusió social i lluita contra la pobresa; 18,71 milions per al programa de suport a les famílies; i 10,04 milions per al programa d’atenció a les persones amb discapacitat.

Pel que fa al finançament dels ens locals, l’any 2014 el pressupost destinat a serveis socials bàsics va ser de 415,14 milions d’euros, un 3,5% més que l’any anterior. L’Informe assenyala que la Generalitat aporta el 66 % del cost dels equips dels serveis socials bàsics, dels programes i dels serveis d’ajuda a domicili. La despesa mitjana per habitant en matèria de serveis socials bàsics que són competència exclusiva dels ens locals ha estat de 47,68 euros el 2011; de 48,51 euros el 2012; de 52,24 el 2013; i de 54,80 el 2014.

L’Informe es divideix en tres grans categories de situacions de necessitats socials: per manca d’autonomia, en l’àmbit relacional i de caràcter material i instrumental.

En el cas concret de les necessitats per manca d’autonomia, inclou aquelles necessitats vinculades amb l’estat permanent en què es troben les persones que, per raons derivades de l’edat, la malaltia o la discapacitat, i vinculades a la manca d’autonomia física, mental, intel·lectual o sensorial, necessiten l’atenció d’altres persones o ajudes importants per realitzar activitats bàsiques de la vida diària. Distingeix dues subcategories: dependència i discapacitat.

En aquest cas, l’acció del Sistema Català de Serveis Socials es concreta, entre d’altres, en les mesures següents:

–   Des de l’entrada en vigor de la Llei de la dependència i fins al 30 de setembre de 2016, el servei de valoració de la dependència ha rebut 572.768 sol·licituds de valoració i 245.812 sol·licituds de revisió de valoració.

–   Del conjunt de valoracions, un 28,5% corresponen al grau III, un 28,6% al grau II, un 27,4% al grau I i un 15,5 % sense grau. Dues terceres parts de les valoracions corresponen a dependència severa i gran dependència.

–   El nombre de places del servei de centre de dia i de residència per a gent gran a Catalunya s’han incrementat de manera sostinguda els últims anys. L’any 2015, de les 63.287 places de residència el 67,5% tenien finançament públic i de les 18.257 places de centre de dia el tenien el 51,0%.

Subscriu-te a la Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius del diari de la DisCapacitat

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

La Federació SMC renova la seva web per millorar els continguts i fer-los més accessibles

La Federació Salut Mental Catalunya ha renovat la seva pàgina web amb...

Obrint camins

He estat meditant sobre la conveniència d'escriure un article com aquest. La veritat és que sóc...

Nova font amb jocs d’aigua accessibles per als infants al barri de Canyelles a Barcelona

El barri de Canyelles del districte de Nou Barris disposa des de l’1 d’agost d’una nova font...

La Fundació “La Caixa” fa 780 insercions laborals de persones amb risc d’exclusió a Catalunya

La Fundació “La Caixa” ha facilitat 4.529 contractacions laborals per a persones amb risc d’exclusió social a...

Barcelona crea un telèfon 24h per prevenir el suïcidi i obre un nou punt d’atenció presencial

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa dues mesures dins el pla de xoc en salut mental...

també pot interessar-te

- Advertisement -