Dijous, 2 desembre 2021
IniciDependènciaLes persones que fan cures dediquen més hores a aquesta tasca que...

Les persones que fan cures dediquen més hores a aquesta tasca que a la seva jornada laboral

Segons un informe de la Federació Europea d’Associacions de Familiars de Persones amb Malaltia Mental

persones que fan cures
Les persones que fan cures tenen un gran paper a la societat // Foto: FAFAC

Segons un informe de la Federació Europea d’Associacions de Familiars de Persones amb Malaltia Mental (EUFAMI), la durada mitja de cures setmanals de les persones que fan cures, excedeix la duració del temps setmanal que dediquen al treball (amb un total de 43 hores dedicades a les cures cada setmana, molt per sobre de la mitja laboral). De totes les persones cuidadores, el 41% tenen que equilibrar aquesta tasca amb la seva feina.

En el cas d’aquelles persones que conviuen amb la persona a la qual donen suport, el temps setmanal dedicat a les cures és molt més gran, arribant a una mitjana de més de 65 hores a la setmana.

fiare banca etica crowdfunding

Aquestes són dues de les principals conclusions del “Informe sobre el valor de les cures” basat en la “Enquesta d’EUFAMI sobre les cures”, realitzat conjuntament amb el Centre d’Atenció i Polítiques de l’Escola d’Economia de Londres (LSE).

Una altra dada preocupant de l’informe és que les persones cuidadores se troben molt més soles que la població general. La puntuació mitjana de soledat de 5,88 és significativament major que les puntuacions típiques de població europea, que se situen entre 3 i 4.

A més, l’estudi reflecteix que la qualitat de vida de les persones cuidadores és un 40% més baixa del que seria si no estiguessin cuidant. La mitjana de la puntuació és de 60,29 d’un total de 100. Quan la persona a qui es cuida té múltiples problemes de salut mental, la qualitat de vida de les persones cuidadores disminueix. 

Respecte a què dediquen el seu temps les persones cuidadores, el 43% d’elles han reduït les seves hores de treball a causa de les responsabilitats de cura, el 82% va deixar enrere una mitjana de 12 hores de lleure a la setmana, i el 33% va reduir la seva participació en activitats educatives.

La salut mental de les persones que tenen cura és un altre aspecte rellevant, segons es desprèn dels resultats d’aquest informe. Una quarta part de les persones cuidadores s’identifiquen a si mateixes en l’enquesta amb un diagnòstic de depressió o ansietat.

El valor econòmic de les cures

Les cures informals tenen un valor econòmic estimat, segons aquest estudi, de 61.026 euros anuals (utilitzant l’enfocament de la “voluntat de pagar”) i de 74.907 euros anuals (utilitzant l’enfocament de la “voluntat d’acceptar”). Dit d’una altra manera, les persones cuidadores van estimar que el valor d’una hora de cures és de 23,62 euros, mentre que aquestes mateixes persones pagarien a una altra 28,75 euros per cada hora extra de cura.

Pel que fa a el suport, la majoria de les persones cuidadores no reben cap suport formal per ajudar amb la cura. Només el 15% són ajudades per cuidadors pagats. El 45% de les persones cuidadores van participar en grups de suport de parells durant una mitjana de 2 hores a la setmana.

Recomanacions de EUFAMI

Com a conseqüència dels resultats de l’informe, EUFAMI recomana a les persones responsables de la polítiques públiques una major inversió en serveis de relleu i altres serveis de suport específics per a les persones que fan cures, així com invertir en mesures que puguin aliviar els alts nivells de soledat que experimenten les persones que fan cures dels seus familiars.

D’altra banda, també recomana implementar més suports en els serveis de salut mental i d’atenció social per millorar la qualitat de vida i de les persones que fan cures.

Finalment, també proposa realitzar campanyes de conscienciació públiques per visibilitzar la contribució social que realitzen les persones que fan cures.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES