21.4 C
Barcelona
Dijous, 9 juliol, 2020

Les persones beneficiàries del servei d’assistència personal rebran fins a 2.520 euros mensuals

Recomanats

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...

Dincat veu inacceptable el retard en els pagaments a les entitats socials anunciat pel Govern

El sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya s’ha sumat avui a...
nou model assisència personal persones beneficiàries
El Govern posarà en marxa aquest servei l’any vinent // Foto: DIXIT

Amb la nova regulació de la figura de l’assistent personal que el Govern va anunciar la setmana passada, les persones beneficiàries del servei d’assistència personal rebrà fins a 2.520 euros mensuals per a contractar un assistent personal, que l’ajudarà a realitzar aquelles activitats que faria en absència de limitacions funcional.  

Les novetats principals que incorporarà el model català, d’una banda, tenen a veure amb l’autonomia de les persones amb discapacitat i, de l’altra, a la dignificació de les condicions laborals d’aquests professionals 

El Govern també va anunciar que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies posarà en marxa l’any vinent un pla pilot d’assistència personal adreçada a persones amb discapacitat intel·lectual.

Què és l’assistència personal?

L’Assistència Personal és un servei a la persona amb discapacitat física o sordceguesa que necessita el suport d’algú per realitzar les activitats que faria en absència de limitacions funcionals, que li permet gaudir del màxim nivell d’autonomia en el desenvolupament del seu projecte de vida i li facilita l’exercici de l’autodeterminació. 

En aquest servei és la persona amb discapacitat qui decideix quan, com i en quines activitats de la seva vida farà ús d’aquest suport. Tot això comporta un servei molt flexible, adaptat a les necessitats canviants i que prioritza la llibertat de decidir, la independència i la capacitat d’improvisació per part de la persona amb discapacitat. 

L’assistència personal està orientada a cobrir les necessitats personals en qualsevol àmbit de la vida. Les accions que pot cobrir són molt diverses i vindran determinades pel projecte vital de la persona que la rep. En aquest sentit, les accions en què un assistent personal presta suport estan relacionades amb la higiene personal, l’alimentació, les relacions socials, la família, l’educació, la formació, el treball, la participació ciutadana, el lleure o d’altres. 

Nou model d’assistència personal

El Govern ha treballat amb la federació d’entitats ECOM en una regulació pròpia que superi les limitacions que té aquest servei tal com queda recollit en la llei de la dependència. Els avenços se centren tant en la flexibilització i les hores d’atenció, com en les condicions laborals i formatives de l’assistent personal:

Més ajuda econòmica. Un dels aspectes més rellevants de la nova ordre fa referència a la dotació econòmica. El model català ampliarà aquesta quantitat fins als 2.520 euros al mes, per unes 140 hores d’assistència com a màxim. Si es requereix de menys suport, l’import es reduirà proporcionalment a les hores contractades.

Finançament a càrrec de la Generalitat de Catalunya. El govern espanyol seguirà aportant únicament 190,3 euros per una persona amb dependència de grau III, o 84 euros per a les valorades amb un grau II. Per tant, la resta del cost de l’assistent personal va a càrrec de la Generalitat.

Formació especifica. Pel que fa a la formació de les persones que vulguin dedicar-se a l’assistència personal, la llei de la dependència no ha desplegat mai una formació específica per aquesta figura i, en canvi, exigeix coneixements que se centren en l’àmbit sanitari. A Catalunya, degut a que l’assistència personal és un model heterogeni i que determina la persona usuària, la formació de l’assistent personal serà de 50 hores on s’inclouran cures i primers auxilis però també treball pel suport a la promoció de l’autonomia i les capacitats.

Aplicació a partir de 2020. Aquesta nova regulació de l’assistent personal es començarà a aplicar a partir de 2020 a les persones amb discapacitat física o sord-ceguesa entre 6 i 64 anys que hagin estat valorades amb un grau III de dependència, i l’any següent amb aquelles que hagin estat valorades amb un grau II.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

Guies d’Arrel, guies de muntanya que fan de la natura una experiència 100% inclusiva

Guies d'Arrel és un projecte de guies de muntanya inclusius, dedicat a...

Finestrelles envia àpats solidaris a domicili en benefici de la discapacitat intel·lectual

La Fundació Finestrelles juntament amb el xef Ezequiel Devoto del Restaurant Olivos han unit esforços aquest any...

El Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple combina enguany el format online i el presencial

https://www.youtube.com/watch?v=5FWw_zWPD2Y&feature=emb_logo El proper 12 de juliol arriba una nova edició del Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple, que enguany...

S’amplia el termini per complir amb les activitats subvencionades a càrrec de l’IRPF

Les entitats que impulsen activitats subvencionades amb càrrec a l’assignació tributària del 0,7% de l’IRPF, en l’àmbit...

Sèrie de vídeos del Grup TEB amb testimonis de persones amb discapacitat durant la pandèmia

https://www.youtube.com/watch?v=EOBn423sl2k&t=8s El Grup Cooperatiu TEB ha elaborat un sèrie de vídeos sota el títol  “Des d’una altra...
- Advertisement -

també pot interessar-te

- Advertisement -