Divendres, 2 desembre 2022
Divendres, 2 desembre 2022
IniciDestacadesLes persones amb precarietat laboral tenen un risc entre 2 i 7...

Les persones amb precarietat laboral tenen un risc entre 2 i 7 vegades major de patir depressió

precarietat laboral depressió
La precarietat laboral esdevé una important dimensió com a problema de salut // Foto: ADFO

Les persones amb precarietat laboral presenten un risc entre 2 i 7 vegades major de patir depressió, segons l’informe ‘Ocupació de qualitat: una resposta al fenomen dels treballadors i treballadores pobres’ que va presentar dilluns la Taula d’entitats del Tercer Sector Social en el marc del cicle dels Debats ‘Catalunya social’.

anunci guies d'arrel

Segons la taxa de risc de pobresa elaborada per l’INE (Instituto Nacional de Estadística), A Catalunya l’any 2016, un 12,6% d’homes ocupats (218.500) i el 11,2% de dones ocupades (167.100) tenen una renda disponible equivalent (calculada segons la de l’any anterior) per sota del llindar de risc de pobresa, és a dir, uns 385.000 en total. Entre 2013 y 2016, tot i que es redueix el percentatge d’ocupats en risc de pobresa, el valor absolut augmenta, concretament l’any 2016 hi ha 29.100 més ocupats en aquesta situació que l’any 2013.

L’informe presentat per la Taula del Tercer Sector també destaca que a Catalunya, 234.600 assalariats van guanyar un salari mig mensual infe­rior a 710,1 euros, dels quals el 90% amb una jornada a temps parcial, 240.700 assalariats un salari mig mensual situat entre 710,1 euros i 1.002,8 euros, dels quals un 51,1% a temps complert.  Segons la mateixa estadística, el salari mig mensual brut català és de 1.952,0 euros. Per tant, es podria afirmar que al 60% (1.171 euros), consi­derat el llindar per poder desenvolupat una vida decent com fixa la Carta Social Europea, no hi arriben entre 475.300 i 692.000 assalariats. Les xifres de tre­ball temporal involuntari (23% dels ocupats) situen l’Estat espanyol a la cua del conjunt de la Unió Europea.

Banner 300x250px EnBucle3

La Taula del Tercer Sector alerta que la precarietat laboral esdevé una important dimensió com a problema de salut, augmentant el risc de patir malalties  lesions o accidents de treball i les dificultats econòmiques contribueixen de manera significa­tiva en una pitjor salut mental.

La Taula del Tercer Sector Social adverteix que les polítiques d’ocupació, s’han d’adequar a les necessitats dels diferents col·lectius, especialment, aquells més vulne­rables pel que fa al seu accés a l’ocupació de qualitat (persones joves, majors de 55 anys, treballadors pobres, dones, persones amb diversi­tat funcional…), i han de situar-se en un lloc central de totes les políti­ques públiques per reduir les desigualtats i fer front als reptes de futur.

L’informe va acompanyant de 36 propostes per fer front a la precarietat laboral i apostar per l’ocupació de qualitat que estan dividides en quatre àmbits: Ocupació; Condicions de Treball, Protecció social de la desocupació; i Projecte de vida activa.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content