Dimarts, 19 octubre 2021
IniciInclusió SocialLes persones amb discapacitat sensorial ja poden fer testaments sense la presència...

Les persones amb discapacitat sensorial ja poden fer testaments sense la presència obligada de testimonis

parlament testaments discapacitat sensorial
A partir d’ara no necessitaran un acompanyant i podran fer de testimonis // Foto: Arxiu

El passat mes de desembre el Parlament de Catalunya va aprovar la reforma del Codi civil de Catalunya que elimina les discriminacions que fins ara les persones amb discapacitat visual i auditiva a l’hora de fer testaments, que els obligava a aportar dos testimonis. A més, tampoc els permetia ser testimonis en un testament, llevat que fossin capaços d’escriure.

Aquestes prohibicions tenien l’objectiu de protegir les persones d’aquests col·lectius de possibles fraus, però a la vegada provocaven una clara discriminació respecte a la resta de les persones.

Amb la reforma de quatre els articles del llibre quart del Codi civil, aprovats per unanimitat a la cambra catalana, podran fer testament sense testimonis. L’evolució de les tecnologies i dels instruments a l’abast de les persones amb discapacitat per poder exercir aquest dret ha deixat obsolet el redactat de l’anterior Llei.

Estem parlant d’eines com els programes lectors de pantalla, els dispositius de línia Braille per a ordinador o l’ús de la llengua de signes, que permeten superar les barreres d’accessibilitat per a les persones amb mancances sensorials i proporcionen una fiabilitat i una seguretat jurídica equivalents a la de qualsevol persona sense discapacitat.

Entre altres aspectes, la reforma aprovada modifica alguns termes que mostren més sensibilitat amb les persones sordes, cegues o mudes, per evitar l’estigmatització que pateixen aquests col·lectius. Així per exemple, el nou text normatiu substitueix el termes “cec” i “sord” per “discapacitat sensorial”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

2 COMENTARIS

  1. He llegit varies vegades l’ últim paragraf de la article, amb els punt i comes pertinents.

    A veure una persona por ser sorda i cega també. Però no són persones mudes. Aquest últim terme se’ls hi deia al segle passat. Les persones sordes no són mudes. Es la seva elecció emprar la veu o la llengua d signes (LSC) mitjançant les mans.

    Si us plau, una mica més d’ informació abans d’ escriure una noticia com aquesta per la importància que té. Les persones sordes no són mudes!.
    Gràcies.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES