Un informe realitzat recentment per Plena inclusión España, en el marc del Projecte Enable, demostra que la participació igualitària i efectiva de les persones amb discapacitat intel·lectual en processos judicials a Europa troba seriosos obstacles per desenvolupar-se correctament.
L’objectiu general d’aquest informe és presentar els resultats de la investigació sobre les barreres a què s’enfronten les persones acusades amb discapacitat intel·lectual i psicosocial al sistema de justícia penal per accedir a la informació, al suport ia les adaptacions processals, cosa que els impedeixen participar en igualtat de condicions.
“Intentem avaluar en quina mesura hi ha lleis, polítiques i/o pràctiques (incloses les pràctiques prometedores) que permetin a les persones amb discapacitat intel·lectual i/o psicosocial acusades superar aquestes barreres, en particular mitjançant la provisió d’ajustaments de procediment”, explica Natalia Pérez, de l’Àrea Jurídica de Plena inclusió a Espanya.
Així, en l’estudi la major part de les persones entrevistades afirmen que no entenen el procés i que desconeixen els seus drets com a acusats si no es fan les adaptacions necessàries. Això passa perquè els agents jurídics usen termes molt tècnics.
També s’aprecia una generalitzada manca de coneixement i conscienciació dels agents esmentats (advocats, jutges, fiscals, etc.) sobre els drets de les persones amb discapacitat, i en particular sobre els ajustaments de procediment necessaris.
La manca de detecció de la discapacitat intel·lectual és una de les barreres més importants a què s’enfronten aquestes persones perquè se’ls apliquin ajustaments de procediment.
Tampoc hi ha, en la legislació penal, un reconeixement dels ajustaments de procediment.
D’altra banda, les característiques de les persones amb discapacitat solen interpretar-se erròniament com un comportament poc cooperatiu a les investigacions policials o als procediments judicials.
Per pal·liar aquestes mancances, l’informe -una iniciativa en que participen 8 països de la UE- apunta a que les lleis penals s’han de modificar per reconèixer els drets de les persones amb discapacitat i subratllar la necessitat de fer ajustaments de procediment.
També proposa crear un protocol d’actuació dirigit als professionals per quan l‟acusada sigui una persona amb discapacitat.
Per últim, veu recomanable crear mecanismes pràctics i àgils per detectar la discapacitat intel·lectual en una fase primerenca del procediment.