Divendres, 14 juny 2024
IniciSANT JORDILes persones amb discapacitat intel·lectual reclamen per Sant Jordi el seu dret...

Les persones amb discapacitat intel·lectual reclamen per Sant Jordi el seu dret a la lectura

Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, recorda la importància de fomentar l’accessibilitat cognitiva, adaptant els llibres i textos per tal que tothom els pugui entendre i així poder gaudir d’una Diada més inclusiva

dincat reclama més accessibilitat cognitiva per a les persones amb discapacitat intel·lectual per sant jordi
Una persona amb discapacitat intel·lectual llegint un llibre // Foto: Dincat

Dincat, en representació del col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya, insta tant les autoritats públiques com el sector cultural del territori a no oblidar l’essencial: la promoció de l’accessibilitat cognitiva. Aquesta crida té com a objectiu adaptar llibres i textos perquè siguin comprensibles per a tothom, amb la finalitat de fer de la celebració de Sant Jordi un esdeveniment més inclusiu.

La federació posa de manifest la situació de desavantatge que experimenten milers de persones pel que fa al seu accés a la cultura i la informació, ja que no poden comprendre la majoria dels llibres i documents. Per aquest motiu, reclama un impuls decidit a la Lectura Fàcil (LF), un mètode que facilita la creació, adaptació i validació de documents perquè siguin més accessibles. En aquest sentit, demana que s’escriuen més llibres en LF i que les editorials prenguin consciència d’aquesta necessitat, prioritzant la publicació en aquest format.

Dincat també recalca la importància que les editorials incrementin la producció de llibres adaptats en lectura fàcil perquè les biblioteques públiques de Catalunya puguin oferir un catàleg més ampli en aquesta modalitat, ja que en l’actualitat només representen el 0,45% del total. Aquesta xifra és alarmant si es té en compte que, segons dades de l’Associació de Lectura Fàcil, el 30% de la població a Catalunya té dificultats de comprensió lectora i, per tant, podrien beneficiar-se d’aquest tipus d’adaptacions.

PUBLICITAT

Una altra preocupació per a les persones amb discapacitat intel·lectual és la limitació d’accés a novel·les actuals en Lectura Fàcil, veient-se sovint relegades a llegir llibres infantils o clàssics literaris. Això reflecteix una manca de reconeixement dels seus interessos i necessitats com a lectors adults.

D’altra banda, Dincat promou la creació de més Clubs de Lectura Fàcil, ja que, tot i que el seu nombre ha augmentat en un 32% des del 2017, els dedicats a persones amb discapacitat intel·lectual només han crescut un 21%. Aquests clubs són una eina valuosa per al desenvolupament lingüístic i l’enriquiment personal dels seus membres.

Finalment, el col·lectiu reivindica la necessitat d’informació clara, comprensible i accessible en tots els àmbits de la vida quotidiana, incloent-hi documents oficials, formularis, webs, lleis i receptes mèdiques, entre d’altres. Aquesta demanda posa de manifest la importància de la inclusió i la igualtat d’oportunitats per a totes les persones.

PUBLICITAT

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content