Diumenge, 24 setembre 2023
IniciDESTACADESLes persones amb discapacitat han de suportar un sobrecost econòmic anual d’entre...

Les persones amb discapacitat han de suportar un sobrecost econòmic anual d’entre 17.700 i 41.200 euros

persones discapacitat sobrecost econòmic anual
L’estudi ha estat impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i el COCARMI // Foto: Ajuntament de Barcelona

Les persones amb discapacitat pateixen un sobrecost econòmic, que se sitúa, de mitjana, entre els 17.700 i els 41.200 euros anuals. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi Greuge econòmic de les persones amb discapacitat de la ciutat de Barcelona, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i el COCARMI i que es va presentar la setmana passada amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

ICF23_Baner Financament-300x600

Aquestes quantitats poden augmentar notablement en funció de la necessitat de suport de la persona i amb la consideració dels costos indirectes o costos d’oportunitat d’aquesta situació. La xifra varia força segons l’edat o el tipus de discapacitat, i posa sobre la taula la necessitat que les administracions públiques prenguin mesures específiques per pal·liar aquest greuge, atès que pot arribar a ser una causa d’exclusió social.

Per poder quantificar el sobrecost econòmic s’han tingut en compte els costos directes de tots els recursos que calen per satisfer les necessitats concretes de cada persona, així com els costos indirectes sobre què representa en valors econòmics la pèrdua d’oportunitats de l’individu i el seu entorn. Així, s’han analitzat aspectes com el laboral o el temps i la qualitat de vida de l’entorn de la persona amb discapacitat. Per la banda dels ingressos, s’han mesurat deduccions, prestacions i/o ajudes existents.

L’exhaustiu estudi ha tingut en compte fins a tretze perfils diferents de discapacitat per incloure tots els tipus i necessitats de suport (tres nivells de discapacitat física, tres més de discapacitat intel·lectual, tres de trastorns mentals, dos de discapacitat visual i dos més de discapacitat auditiva). Fins i tot s’ha ponderat l’import del greuge econòmic segons el pes de la població amb cadascuna de les determinades necessitats de suport, per aconseguir una radiografia més exacta de la situació que pateixen les persones d’aquest col·lectiu.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Aquesta nova fotografia de la situació que pateixen les persones amb discapacitat ha estat elaborada per l’Escola Superior de Comerç Internacional de la Universitat Pompeu Fabra (ESCI-UPF) amb dades de 2017, revisant l’anterior estudi que datava del 2006. També ha comptat amb la col·laboració de persones expertes d’entitats com la Federació ECOM, la Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual (DINCAT), la Federació de Salut Mental Catalunya i l’ONCE, entre d’altres.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content