21.5 C
Barcelona
Dimecres, 3 juny 2020

Les entitats del Tercer Sector Social contracten un 4,4% de persones amb discapacitat el 2016

Apunta't al nostre Newsletter

Per estar al dia de totes les notícies, anuncis i ofertes especials

També has de llegir...

Cultura commemora els 10 anys de la Llei de la Llengua de Signes Catalana

Nen expressant-se en LSC // Foto: gencat El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...

COCARMI preocupat perquè es pugui retallar la dotació d’atenció a persones amb discapacitat

Una persona amb discapacitat pujant a un taxi adaptat // Foto: Arxiu El president del Comitè Català de...

anuari ocupació tercer sector social confederació
La presentació de l’Anuari es va fer al Palau Macaya de Barcelona // Foto: La Confederació

El Tercer Sector Social és un sector inclusiu i integrador respecte la contractació de persones amb discapacitat. Sense tenir en compte els Centres Especials de Treball (que tenen per objectiu crear llocs de treball per a persones amb discapacitats o trastorn mental), el 2016 un 4,4% dels contractes a les entitats del Tercer Sector Social s’han fet a persones amb discapacitat, davant del 0,2% del mercat laboral català (MLC)..

D’altra banda, el Tercer Sector Social incrementa un 2,2% el volum d’ocupació que genera, dona feina a 92.000 persones, la mitjana salarial és de 20.610 euros bruts anuals, i i el 75% dels contractes són de tècnics d’atenció directa.

Aquestes són les principals dades que recull l l’Anuari de l’Ocupació del Tercer Sector Social de Catalunya 2017, una recerca impulsada per la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya (La Confederació) amb el suport de la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, que es va presentar dimarts al Palau Macaya de Barcelona.

El president de La Confederació, Joan Segarra, va subratllar “la dimensió socioeconòmica de les organitzacions no lucratives, que presten serveis essencials per a l’Estat de Benestar garantint l’eficiència dels recursos públics i el màxim retorn social, en base a models de gestió propis de l’economia social”.

Al tercer sector s’apliquen un total de 41 convenis laborals i el 73% de les entitats aplica un únic conveni, el del seu àmbit concret. Un 76% de les entitats socials afirmen no haver percebut indicis de recuperació econòmica. L’any 2015 aquesta percepció era del 89%. Malgrat això, només el 17% manifesten haver hagut de fer reestructuracions en els equips de treball. Entre aquelles que han percebut una millora, el 74% l’han repercutit en un increment de les plantilles, molt ajustades en el període de crisi.

Disminueix lleugerament l’estabilitat de l’ocupació (54% de contractació indefinida el 2016, el 2015 era un 60%) i incrementa lleument la contractació a temps parcial, passant del 53% el 2015 al 56% l’any 2016. Hi ha una diferència significativa en aquests indicadors respecte els del mercat laboral català: 78% de contractació indefinida i 14% de contractació a temps parcial.

Els serveis socials i d’atenció a les persones conformen un sector altament feminitzat: el 74% de les persones contractades per entitats no lucratives són dones, un percentatge que va a l’alça (el 2014 era del 71%) i que està molt per sobre del global del mercat laboral català (MLC), on són menys de la meitat (47%). La bretxa salarial de gènere és poc significativa en xifres globals (3% davant del 26% del MLC).

però s’incrementa substancialment en els càrrecs de direcció i gerència, un tram en què les dones cobren un 13% menys que els homes. No hi ha diferències significatives entre homes i dones pel que fa a la contractació indefinida, i pel que fa al tipus de jornades, un 60% de les dones treballen a temps parcial respecte el 47% dels homes.

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

Últimes notícies

Cultura commemora els 10 anys de la Llei de la Llengua de Signes Catalana

Nen expressant-se en LSC // Foto: gencat El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de...

Un estudi identifica dues noves molècules amb potencial terapèutic contra l’Alzheimer

Investigadors de l’IDIBAPS han participat en un estudi interdisciplinari de la UB que ha identificat dues molècules...

Google crea una App per millorar l’accessibilitat de les persones amb discapacitat cognitiva

L'App permet posar accessos directes amb pictogrames a la pàgina principal // Foto: Google Google ha llançat una...

Barcelona edita un guia per reobrir els serveis de forma accessible i segura

Accessibilitat // Foto: Pixabay L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de Barcelona ha editat una guia breu...

El Govern elimina diverses causes mèdiques d’exclusió per accedir a la funció pública

La mesura també afecta al cos de bombers, encara que amb excepcions // Foto: Arxiu El Govern va...