
La empresa catalana Sterna Innovation ha desenvolupat una solució tecnològica basada en sensors per a la gestió i localització en temps real de cadires de rodes en préstec. Aquesta innovadora tecnologia ha estat validada amb èxit en una prova pilot realitzada en un hospital de Polònia, que ha confirmat la seva eficàcia en l’optimització de recursos i el control d’ús d’aquests dispositius.
Per accedir a aquesta oportunitat de col·laboració internacional, Sterna Innovation ha comptat amb el suport de ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, a través de la plataforma Catalonia Open Challenges. Aquesta connexió ha permès que Sterna fos seleccionada en un procés de Compra Pública d’Innovació per validar la seva tecnologia en un entorn real. A més, l’empresa rep assessorament en propietat intel·lectual i industrial a través d’ACCIÓ.
Segons Rafel Pèlach de Ribot, CEO de Sterna Innovation, “els hospitals i altres espais on es fan servir cadires de rodes tenen greus dificultats per gestionar-ne el retorn, ja que resulta complicat localitzar-les en edificis grans i amb molta afluència de persones”. Aquesta problemàtica va portar l’empresa a desenvolupar Wheely-go, un sistema integrat a qualsevol cadira de rodes que permet als usuaris accedir-hi mitjançant un codi d’ús personalitzat.
El sistema incorpora un ancoratge per a la seva correcta col·locació i sensors de seguiment en temps real, evitant pèrdues i robatoris. Això permet, segons el CTO de Sterna, Marc Torrent Poch, “una gestió eficient i un control precís sobre el seu ús, tant en espais exteriors com interiors, facilitant la recuperació de compensacions en cas de mal ús”. A més, l’empresa ofereix una plataforma digital per monitoritzar la disponibilitat de cadires de rodes, que també permet enviar missatges a la pantalla incorporada o al telèfon de l’acompanyant de l’usuari.
L’èxit de la prova pilot a Polònia ha permès substituir dotze cadires tradicionals per quatre unitats equipades amb la tecnologia de Sterna, demostrant-ne l’eficiència i la reducció de necessitats logístiques. Durant el préstec, no es va registrar cap cas de robatori ni d’irregularitats en l’ús.
Un cop validada la tecnologia en un entorn hospitalari, Sterna Innovation es planteja expandir-la a sectors com residències per a la gent gran, centres comercials, estacions, museus o qualsevol edifici amb un sistema de préstec de cadires de rodes, segons explica el seu CEO. Recentment, Wheely-go s’ha presentat al MWC Barcelona, on l’empresa ha participat dins del pavelló català, impulsat pel Govern de Catalunya.
Amb una dècada d’experiència, Sterna Innovation desenvolupa tecnologia en l’àmbit de la Internet of Things (IoT), especialitzant-se en sensòrica i computació al núbol. L’empresa compta amb tres patents i dos models d’utilitat, treballant per sectors com dispositius mèdics, industrial, logístic i agritech.