
Aquest dimecres, la Comissió de Treball, Economia Social, Inclusió, Seguretat Social i Migracions del Congrés dels Diputats començarà el debat del projecte de llei destinat a suprimir l’acomiadament automàtic en casos d’incapacitat permanent derivada de discapacitat sobrevinguda.
El projecte de llei planteja una modificació del text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre, així com del text refós de la Llei General de la Seguretat Social, establert pel Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d’octubre. L’objectiu és evitar la finalització automàtica dels contractes laborals de les persones afectades per aquest tipus d’incapacitat.
Segons l’agenda setmanal del Congrés, aquest dimecres es reunirà per primera vegada la Ponència del Projecte de llei per intercanviar impressions entre els diferents grups polítics, analitzar les esmenes presentades i iniciar negociacions per introduir modificacions consensuades en el text legislatiu.
Aquesta normativa va ser pactada entre el Ministeri de Treball i Economia Social i el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi). Prèviament a la seva tramitació, el text va haver d’afrontar un debat de totalitat al Congrés, després que el partit Vox presentés una esmena de devolució, que finalment no va prosperar gràcies al rebuig de la resta de grups parlamentaris.
Davant la importància d’aquesta reforma, el Cermi ha instat els grups parlamentaris a aconseguir un ampli consens en l’aprovació d’aquesta llei i a introduir millores en el seu contingut. Segons l’entitat, l’actual acomiadament automàtic per discapacitat sobrevinguda suposa una discriminació històrica contra aquests treballadors, una situació que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ja ha advertit com a contrària a la legislació comunitària.
El Moviment Cermi porta anys reclamant aquesta modificació legal com una demanda insistent i que, després de la promulgació del nou article 49 de la Constitució Espanyola el 2024, ha cobrat encara més rellevància. Per aquest motiu, s’espera que la reforma compti amb un suport majoritari al Congrés per garantir una protecció laboral efectiva a les persones amb discapacitat sobrevinguda.