Dijous, 11 agost 2022
Dijous, 11 agost 2022
IniciEducació InclusivaL’alumnat amb sordesa s'enfronta a les proves PAU amb dificultats comunicatives...

L’alumnat amb sordesa s’enfronta a les proves PAU amb dificultats comunicatives afegides per les mesures Covid

L'ús de mascaretes, la distància i les finestres obertes perjudiquen l’accessibilitat del col·lectiu

alumne amb sordesa estudiant proves pau
En Martí preparant-se per les proves PAU // Foto: ACAPPS

L’ús de mascaretes, la distància i les finestres obertes per permetre la ventilació afectaran l’accés a la informació, especialment als alumnes amb sordesa que a partir de demà i fins l’11 de juny s’enfronten a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU).

Aquestes condicions, motivades pel context de pandèmia, fan que aquests alumnes no puguin llegir els llavis del professorat mentre que el soroll ambiental evita que el so arribi bé a les seves pròtesis auditives, els audiòfons i/o els implants coclears, que són les ajudes que els permeten sentir en condicions normals.

Per aquest motiu, les associacions catalanes de famílies i persones amb sordesa (ACAPPS) demanen, més que mai, que aquest any es reforcin les mesures d’accessibilitat a la comunicació en els espais on realitzi les proves un estudiant amb sordesa, tal i com preveu la normativa estatal que regula les proves d’accés a la universitat i que, aquest 2021, indica que s’adoptaran les “mesures necessàries per assegurar la igualtat d’oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal”.

“Mesures, actualment, n’hi ha perquè l’alumnat amb sordesa tingui ple accés a la informació. Parlem del bucle magnètic o les emissores FM que eliminen el soroll i la reverberació i milloren el so que arriba als audiòfons i/o implants coclears. Això sí, cal que s’inverteixi en aquests recursos en totes les etapes educatives”, reivindica Àngels Videla, presidenta de l’associació ACAPPS. “També l’ús de mascaretes transparents permet, com hem reivindicat d’ençà l’inici de la pandèmia amb la campanya Vull Llegir Els Llavis, que les persones amb sordesa puguin llegir els llavis”, afegeix Videla.

El suport de l’emissora FM

En Martí és un dels estudiants amb sordesa que, després d’un curs difícil, es presenta ara a les PAU, al tribunal ordinari, confiant que pugui accedir plenament a tota la informació que es dugui en el transcurs de la prova: “em posaré a primera fila i un dels professors que explicaran les pautes de l’examen es posarà davant meu. També vull portar l’emissora FM, que m’ajuda molt a que el so m’arribi millor a l’implant coclear i a entendre-ho tot”.

Després d’un curs que defineix com a estressant, espera poder estudiar enginyeria informàtica. Per a ell, els cursos, millor presencials: “amb l’emissora FM segueixo bé les classes i també amb el suport dels companys que em poden facilitar els apunts i així jo puc estar al 100% concentrat en sentir el/a la professor/a. Les classes en línia, com aquest curs, dificulten molt poder accedir bé a la informació (problemes de so, soroll de fons…) ”.

Des d’ACAPPS, la Xarxa d’Estudiantat Universitari amb Sordesa defensa i es mobilitza per aconseguir que les universitats catalanes, tant públiques com privades, siguin universitats accessibles i inclusives per a l’alumnat amb sordesa i que s’inverteixi en mesures d’accessibilitat a la comunicació, com la subtitulació, els bucles magnètics i/o les emissores FM. Mesures molt necessàries quan, malgrat els audiòfons i/o implants coclears, no pots sentir de la mateixa manera que els companys oients a les explicacions del professorat.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content