Dimecres, 29 juny 2022
Dimecres, 29 juny 2022
IniciDependènciaL’ACRA assenyala l’infrafinançament crònic del sector com a principal obstacle per una...

L’ACRA assenyala l’infrafinançament crònic del sector com a principal obstacle per una atenció adequada a la gent gran

L’entitat ha presentat avui el seu Informe Social i Econòmic amb una anàlisi del sector de la gent gran en situació de dependència a Catalunya

informe acra situacio gent gran
Portada de l’Informe Social i Econòmic presentat per l’entitat // Foto: ACRA

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha presentat avui el seu Informe Social i Econòmic amb una anàlisi del sector de la gent gran en situació de dependència a Catalunya. L’infrafinançament històric que pateix aquest àmbit és el principal obstacle del sistema per una atenció adequada a les persones grans, i és per això que ACRA considera imprescindible “un increment substancial del finançament de les Administracions, especialment de l’estat, i establir un copagament just i equitatiu entre els usuaris”. 

“Volem un model que potenciï l’autonomia personal, un model més flexible per personalitzar l’accés als serveis a la dependència d’acord amb les necessitats de les persones en cada moment de la seva vida”, ha explicat Cinta Pascual, Presidenta d’ACRA. 

banner newsletter oferta 50%

Hi ha coincidència en la necessitat d’un nou model per al sector, però es parla molt poc de com es podrà finançar. “Tenint en compte que un 70% de les places de l’àmbit residencial tenen finançament públic cal que la inversió pública sigui molt superior”, afegeix Pascual. Elevar la inversió al 2% del PIB, tal i com passa a d’altres països europeus, i incrementar el preu de les tarifes públiques dels serveis, així com de les prestacions vinculades al servei ha de permetre reduir la llista d’espera a Catalunya (unes 10.000 persones per accedir a una residència) i fer disminuir l’anomenat limbo de la dependència, és a dir, aquelles persones amb la prestació ja reconeguda per llei, però encara pendent de rebre-la. A Catalunya, 1 de cada 3 dependents estan en aquesta situació, el pitjor percentatge de tot l’estat.

En un acte celebrat al Col·legi d’Economistes de Catalunya, l’informe d’ACRA, presentat pel President de la Comissió Econòmica, Ramon Ramells, també ha assenyalat l’augment de les sol·licituds per dependència en els darrers anys, una pressió creixent al sistema provocat pel sobre envelliment de la població, que anirà a més en els propers anys ja que s’espera que més d’un terç de la població catalana tingui més de 65 anys al 2050. A finals del 2021, Catalunya comptava amb 172.604 persones beneficiàries d’una prestació per dependència, el 52% de les quals té més de 80 anys, un col·lectiu especialment vulnerable tal i com s’ha demostrat amb la COVID-19. 

Precisament la pandèmia ha tingut un efecte en les dades del sistema d’atenció, amb una disminució de les sol·licituds de grau de dependència i dels beneficiaris dels serveis amb finançament públic fins a nivells similars als del 2018, sobretot entre la franja de majors de 80 anys, el que indica com l’edat va ser un factor de risc molt important durant la pandèmia. 

Juntament amb la presentació de l’informe, s’ha realitzat una taula rodona sobre “La sostenibilitat del model d’atenció a les persones grans en el futur” que ha comptat amb la presència de diversos presidents de patronals autonòmiques de la dependència, com Rafael Sánchez-Ostiz (President d’ANEA) i José María Toro (President d’AERTE), a més de Cinta Pascual (Presidenta d’ACRA). El tresorer d’ACRA, Carlos Escudero, ha moderat l’espai.

Diari de la DisCapacitat Oferta Newsletter 50% descompte

Ara per només 7,99 € durant el primer any rebràs al teu correu cada dia tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya. No deixis escapar aquesta oportunitat!!

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content