Diumenge, 5 desembre 2021
IniciDependènciaDrets Socials invertirà 55,85 milions d’euros per reduir les llistes d’espera a...

Drets Socials invertirà 55,85 milions d’euros per reduir les llistes d’espera a una plaça residencial

La consellera Cervera anuncia també 123,07 milions per reformar i construir nous equipaments residencial i diürns

la consellera vol reduir les llistes d'espera a les places residencials
La consellera Violant Cervera durant la seva intervenció al Parlament // Foto: gencat

La consellera del Departament de Drets Socials, Violant Cervera ha explicat en compareixença al Parlament que la societat catalana avança cap a un envelliment progressiu:  un 23,1% de la població de més de 65 anys viu sola i un 8,2% de la població té alguna discapacitat reconeguda. Per donar resposta a aquestes noves necessitats i promoure l’autonomia personal, la partida destinada a la promoció de l’autonomia personal augmenta un 10% i arriba fins els 1.739,03 milions d’euros. En ella, s’inclou “una inversió de 55,85 milions d’euros per a la reducció de les llistes d’espera, amb noves places per a gent gran, persones amb discapacitat, malaltia mental i prestacions econòmiques vinculades a serveis d’atenció a la dependència”, ha assegurat la consellera. Aquesta despesa suposa un 45% del total del pressupost del departament.

A més, es preveu una important inversió per a la construcció de nous equipaments residencials i la remodelació dels existents, així com la implantació de noves tecnologies al servei de l’atenció i la cura de les persones. En aquest sentit, es destinaran 123’07 milions d’euros per a la reforma o construcció de nous equipaments residencials  i diürns de llarga durada i 39’09 milions d’euros per a desenvolupar noves tecnologies al servei de l’atenció i cura de les persones. En total, 162’16 milions.

fiare banca etica crowdfunding

Inclusió social i lluita contra la pobresa

Pel que fa a la lluita contra la pobresa i l’increment de les desigualtats, el pressupost del Departament augmenta un 14% fins els 746,33 milions. Entre les actuacions destacades en aquest àmbit s’inclou una partida de 400 milions d’euros per a la Renda Garantida de Ciutadania i altres complements de pensions. També s’abordarà la lluita contra la pobresa energètica amb una inversió de 13,8 milions d’euros i la pobresa habitacional i el sensellarisme, per la qual es destinaran 14,25 milions amb l’objectiu d’impulsar l’estratègia integral per a l’abordatge del sensellarisme.

El contracte programa de serveis socials amb els ens locals també millorarà, amb un increment de la dotació pressupostària de 68,7M€. El contracte programa és l’eina mitjançant la qual la Generalitat finança el 66% del cost dels i de les professionals dels Equips Bàsics de Serveis Socials i els programes que es desenvolupen, que són la porta d’entrada i el primer nivell del sistema públic de serveis socials i la garantia de més proximitat als usuaris i als àmbits familiar i social. Amb l’objectiu d’estabilitzar la plantilla actual, es milloraran les ràtios de l’atenció social primària incrementant els professionals dels serveis socials bàsics, destinant-hi un augment pressupostari de 10,52 milions.

637,33 milions en polítiques d’habitatge

Garantir l’accés i la permanència a l’habitatge, especialment de les persones més vulnerables, és una prioritat del departament de Drets Socials. En aquesta línia, el pressupost per a polítiques d’habitatge s’incrementa un 156% fins els 637,33 milions d’euros. Així, es contempla destinar 306,67 milions d’euros en ajuts a la rehabilitació d’habitatges finançats amb fons europeus Next Generation EU (MRR) en el marc del Programa Rehabilitem.cat.  

Per incrementar el parc públic d’habitatge destinat a lloguer social, el departament invertirà 80 milions d’euros en subvencions a la promoció d’habitatge i 29 milions per a la compra d’habitatges mitjançant el dret de tanteig i retracte. Finalment, es mantindrà una partida de 114’1 milions d’euros en ajuts socials al lloguer.

Lluita contra la violència i els abusos sexuals a infants

Sobre les polítiques d’infància, adolescència i joventut, el pressupost del departament assolirà els 375 milions d’euros, el que suposa un increment del 16%. Una de les prioritats serà promoure la lluita contra la violència i els abusos sexuals a infants millorant els mecanismes de detecció i desplegant recursos integrats específics. Amb aquest objectiu es destinaran 20’61 milions d’euros per a projectes de millora de l’atenció als infants i joves mitjançant els fons europeus Next Generation EU (MRR). I també, 33,07 milions per incrementar les places de centres residencials d’atenció a infants i adolescents.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES