Dimarts, 20 febrer 2024
IniciACCESSIBILITAT UNIVERSALLa xarxa de metro de Barcelona disposarà d'un nou mapa tàctil destinat...

La xarxa de metro de Barcelona disposarà d’un nou mapa tàctil destinat a les persones amb discapacitat visual

Gràcies a la col·laboració entre ONCE Catalunya i Transports Metropolitans de Barcelona

nou mapa tàctil del metro de barcelona
Mapa de la xarxa de metro en Braille // Foto: ONCE Catalunya

La ciutat de Barcelona disposarà d’una nova actualització del mapa tàctil de la xarxa de metro, destinat a persones cegues, amb discapacitat visual o baixa visió, gràcies a la col·laboració entre ONCE Catalunya i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). En un esdeveniment celebrat a la seu a Barcelona de l’ONCE Catalunya, Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya, i Xavier Flores, conseller delegat de TMB, han presentat aquesta renovada eina d’accessibilitat.

El nou mapa tàctil ofereix una representació més clara i senzilla de la xarxa de metro, gràcies a la simplificació de geometries, recorreguts i enllaços. A més, s’acompanya d’una guia en Braille i en versió tinta per a les persones cegues i amb baixa visió, que proporciona informació detallada sobre les línies i els intercanviadors de tota la xarxa del metro de Barcelona.

Enric Botí, de l’ONCE Catalunya, ha destacat la importància d’aquesta iniciativa com a pas en la millora de l’accessibilitat del transport. També ha subratllat el compromís amb el disseny universal com a mitjà per millorar la vida de les persones cegues i va elogiar l’ús del Braille com a sistema de comunicació que obre portes al món.

Per la seva part, Xavier Flores, conseller delegat de TMB, ha remarcat el paper de l’empresa com a referent en l’àmbit de l’accessibilitat i va ressaltar la importància de la col·laboració amb l’ONCE per entendre les necessitats del col·lectiu de persones cegues. Flores ha expressat el compromís de seguir treballant en solucions inclusives per millorar la qualitat de vida dels usuaris del transport públic.

Prova pilot

Per provar l’eficàcia del nou mapa, durant el mes de febrer es realitzarà una prova pilot en tres estacions de la xarxa de metro: Rocafort (L1), Hospital Clínic i Sant Pau / Dos de Maig (L5). Aquestes estacions disposaran de tòtems especials amb el mapa tàctil a la zona de màquines de venda automàtica de bitllets, perquè pugui ser consultat lliurement pels usuaris.

El mapa es distribuirà posteriorment als Punts TMB d’Informació i Atenció al Client i als centres de control de la majoria d’estacions de la xarxa de metro, garantint la seva disponibilitat per a tots els usuaris.

Aquesta actualització del mapa tàctil representa una millora significativa en l’accessibilitat del transport públic a la ciutat de Barcelona. Amb elements com una assignació de textures diferents per a cada línia, relleus per identificar intercanviadors i enllaços, supressió de la informació no rellevant i una representació clara dels límits geogràfics de la ciutat, s’assegura una lectura més ràpida i senzilla per a les persones amb discapacitat visual.

El concepte de wayfinding, que es refereix a sistemes d’informació que guíen les persones a través d’entorns físics, ha estat clau en aquesta actualització. El wayfinding millora l’accessibilitat i evita la desorientació, contribuint a una experiència més positiva i eficient per als usuaris del transport públic.

Aquesta renovació del mapa tàctil, fruit de la col·laboració entre ONCE Catalunya i TMB, representa un compromís continu amb la millora de l’accessibilitat i la qualitat de vida dels usuaris del transport públic a la ciutat de Barcelona.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content