Dijous, 26 gener 2023
Dijous, 26 gener 2023
IniciEntitatsLa taxa de persones amb discapacitat que fan voluntariat a Catalunya arriba...

La taxa de persones amb discapacitat que fan voluntariat a Catalunya arriba al 10,2%, similar a la de la població en general

La FCVS publica l’estudi ‘El Voluntariat a Catalunya. Qui, com i per què’ amb motiu del Dia Internacional del Voluntaria

dia internacional voluntariat 2022
Les persones amb discapacitat fan tant voluntariat social com la població general // Foto: FCVS

En el marc del Dia Internacional del Voluntariat, que se celebra el 5 de desembre, s’ha publicat l’estudi ‘El voluntariat a Catalunya. Qui, com i per què’ impulsat per la la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) en col·laboració amb la Plataforma del Voluntariado de España. Segons aquest estudi la taxa de persones amb discapacitat que fan voluntariat a Catalunya és del 10,2%, una dada similar a la de la població en general (11,5% segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística). Tanmateix, hi ha un predomini de la discapacitat física (62,2%) davant la psicosocial (28,9%), la cognitiva (11,1%), l’auditiva (4,4%) i la visual (4,4%). L’estudi també revela un increment de la feminització i una tendència a l’envelliment de les persones voluntàries.

anunci guies d'arrel

“Que el voluntariat estigui feminitzat i que les persones grans siguin voluntàries són dos fenòmens positius. No podem dir el mateix del fet que només el 35% de les persones voluntàries siguin homes i que tan sols el 15% tinguin menys de 25 anys. Cal millorar aquests indicadors”, afirma el president de la FCVS, Ramon Nicolau. A més, recorda que el 5 de desembre és “un dia especial per reconèixer la feina de moltes persones, la força del voluntariat, l’activisme i la militància d’aquesta gent compromesa”.

En total, s’han portat a terme 425 enquestes a persones voluntàries a Catalunya entre l’abril i juliol d’aquest any per fer l’estudi, el qual recopila les principals dades disponibles actualment sobre el voluntariat: el perfil sociodemogràfic, la gestió i la motivació; i la satisfacció i expectatives de les persones voluntàries.

Banner 300x250px EnBucle3

De forma destacada, l’estudi demostra que s’ha incrementat un 5% la participació de les dones en l’àmbit del voluntariat en els darrers cinc anys. Així, el 2017, el 60% de les persones que feien voluntariat eren dones, tal com apunta l’’Informe de l’associacionisme i el voluntariat 2018’, mentre que ara el percentatge puja al 65%. D’altra banda, aquest document també indica que la tendència del perfil d’edat més present el 2017 era el comprès entre els 60 i 69 anys, mentre que en l’actualitat el 25,9% de voluntariat té més de 65 anys.

Els resultats apunten que  la persona voluntària amb estudis universitaris continua sent el perfil predominant, amb un 64,8% amb grau, llicenciatura, diplomatura o postgrau. Aquesta dada posa de manifest un increment del voluntariat amb estudis universitaris, ja que l’any 2017 gairebé representava la meitat del col·lectiu (49%).

En relació amb la nacionalitat de les persones voluntàries, un 85,5% són de l’estat espanyol i es destaca la presència del 6,8% de persones de països d’Amèrica del Sud.

L’estudi posa en relleu que l’àmbit social és on amb més freqüència es fa voluntariat (53,2%), tot i que l’educatiu (34,5%) i el comunitari (20,9%) també s’exerceixen freqüentment. En aquest sentit, les tasques que més s’acostumen a desenvolupar són en un 66,8% les d’acompanyament a persones, i en un 47,5% les de suport a activitats associatives -culturals, esportives i formatives, entre d’altres-.

Una vegada superades les restriccions imposades per la pandèmia, l’estudi demostra que la modalitat presencial encara és la més habitual a l’hora de fer una acció voluntària, amb un  73,4%. Tot i això, les noves tecnologies estan permetent que el 23,6% de persones enquestades opti per un model mixt que combini la presencialitat i la distància.

Pel que fa al temps dedicat, el 42,7% de les persones va més d’una vegada a la setmana a fer voluntariat, mentre que el 28% en fa una vegada. En aquesta línia, la implicació de temps de les persones voluntàries és alta: el 65,5% hi dedica entre una i tres hores cada vegada que fa voluntariat i el 23,6% entre quatre i sis hores.

L’estudi posa de manifest que els principals motius que porten a una persona a fer voluntariat són: els valors personals, el fet de contribuir al desenvolupament d’una societat més justa, sostenible i igualitària; i poder ajudar altres persones.

El voluntariat com a activisme i militància

D’altra banda, i per commemorar eel Dia Internacional del Voluntariat, la FCVS ha publicat un manifest en què es reclama el reconeixement del compromís del voluntariat com a activisme i militància, així com que les propostes socials, econòmiques i de ciutat posin la persona al centre.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content