La xarxa d’habitatge de Support-Girona i l’Espai Obert, un projecte comú de Support-Girona i l‘Institut d’Assistència Sanitària (IAS), han estat guardonats als Premis Zero Project, els premis internacionals més prestigiosos del món de la discapacitat. Aquests guardons identifiquen pràctiques i polítiques innovadores de tot el món que centrin el seu treball en la implementació de la Convenció internacional dels drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, per fer realitat un món més inclusiu.
L’Espai Obert és un servei alternatiu als recursos existents dirigit a persones amb una discapacitat psicosocial, en situació extrema d’exclusió social, en què s’ofereix un suport de salut i social basat en el pacte i en la voluntat de les persones usuàries. La innovació del servei està en la metodologia d’intervenció. “Partim de la baixa exigència i això vol dir que l’única norma que tenim és el respecte als companys i als professionals”, informa la directora tècnica de Support-Girona, Glòria Cerrato. “Les persones fan una utilització lliure del servei. Prioritzem treballar la vinculació amb elles i anem evolucionant en funció del ritme que marca la pròpia persona”, destaca Cerrato. “Nosaltres no jutgem, ni imposem res, sinó que tractem de garantir un entorn segur i recurrent en què la persona vegi cobertes les seves necessitats bàsiques d’higiene i alimentació i agafi confiança”, explica la directora tècnica. Un cop assolida aquesta primera fase, es treballa el desenvolupament d’habilitats per al benestar personal, la socialització i la confiança de les persones en altres recursos de la xarxa de salut i social del territori.
En dos anys s’han beneficiat del servei més de cent persones. Entre els resultats obtinguts aquest temps es destaca haver aconseguit el seguiment de la medicació, la disminució dels ingressos urgents a les unitats de psiquiatria, l’adquisició d’hàbits saludables i la socialització de la persona.
Pel que fa a la xarxa d’habitatge de Support-Girona, que compta amb el suport de professionals de l’IAS, i funciona de manera integrada amb la comissió d’habitatge liderada pel Departament de Drets Socials, neix al 2018 de la necessitat d’oferir alternatives d’habitatge, a les persones acompanyades en situació de sensellarisme o sense un recurs residencial que doni resposta a les necessitats que la persona precisa, amb el suport adequat per evitar la seva institucionalització i fomentar la seva inclusió en la comunitat i vida independent, d’acord amb les seves preferències de lloc de vida i convivència.
Des que la xarxa d’habitatge es va posar en funcionament, han pogut accedir al seu propi habitatge i suport més de 100 persones. L’entitat treballa amb la metodologia desenvolupada al projecte internacional “Top House”.