La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) ha posat en marxa la campanya #DretsenSalutMental per visibilitzar les vulneracions i discriminacions que viu el col·lectiu de les persones amb problemes de salut mental, amb motiu del Dia Internacional de Drets Humans, que se celebra el pròxim 10 de desembre.
La campanya, que s’allargarà fins el proper 21 de desembre, té el seu propi espai web i serà difosa a través de les xarxes socials de SMC i la seva xarxa associativa.
El darrer Informe sobre drets i salut mental de SMC va registrar 36 casos de vulneracions a Catalunya al 2021 una xifra que no és representativa de la realitat, per la infradenúncia que es produeix. Sovint no es denuncien aquests tipus de vulneracions per l’estigma i la por de la persona que viu la vulneració a que es conegui la seva problemàtica de salut mental si fa una consulta o reclamació, o per por a conseqüències si cal tornar a fer ús del recurs o servei on s’ha patit la discriminació.
En aquest context d’infradenúncia i amb l’objectiu de combatre-la, SMC ha estrenat una nova bústia on poder explicar si s’han vist vulnerats els els drets alguna vegada. Es tracta d’una bústia privada i on es respecta la privacitat de les dades i consulta.
D’altra banda, SMC també explica quin és el marc legislatiu dels drets en salut mental a nivell internacional, espanyol i català. A nivell informatiu i de context, també t’explica què són i quin paper tenen els QualityRights i el Pacte Nacional de Salut Mental, dos instruments en matèria de drets.
La campanya #DretsenSalutMental visibilitza algunes d’aquestes situacions i ofereix informació i recursos per saber què fer davant d’una possible vulneració i discriminació.
En el marc de la campanya, també s’ofereixen testimonis de representants de la seva xarxa de persones i familiars, que posen de manifest la importància que es coneguin els drets i la necessitat del registre d’aquestes vulneracions i discriminacions.
A banda de la xarxa associativa, SMC disposa també de l’Espai Situa’t, un servei d’informació i orientació en 15 punts del territori que assessora també en temes de drets, i és la porta d’entrada al Justament, el seu servei d’assessorament jurídica en salut mental.
Si vols unir-te a la campanya de Salut Mental Catalunya, tant si ets una entitat, organisme o persona física, només cal que omplis aquest formulari.