La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya -que agrupa 35 federacions i grans organitzacions que representen 3.000 entitats socials que treballen per eradicar la pobresa, l’exclusió i les desigualtats- exigeix als partits polítics que tanquin un acord immediatament per desencallar l’aprovació dels nous pressupostos de la Generalitat de Catalunya.
Les entitats socials qualifiquen de greu irresponsabilitat i d’incomprensible que s’arribi a finals de gener sense tenir encara uns nous comptes després de setmanes de negociacions. “Quants dies més han de passar perquè els partits polítics actuïn des de la responsabilitat que els pertoca davant una ciutadania cada vegada més empobrida i cansada que els reclama respostes i solucions ràpides i efectives?” exposa la Taula, que demana a les formacions polítiques que es posin en la pell de les persones que estan patint de debò perquè no poden cobrir les seves necessitats més bàsiques.
La Taula recorda que una de les mesures socials vinculada a l’aprovació de nous pressupostos és l’actualització de l’IRSC, el llindar que estableix si una persona pot tenir accés a una prestació social i que no s’actualitza des del 2010. La revisió d’aquest barem permetria que més persones puguin tenir accés a les prestacions socials (renda garantida de ciutadania, ajuts a l’habitatge, l’alimentació, la pobresa energètica, etc.) en un context molt crític d’empobriment evident de les llars i que l’import que es percep sigui més alt i s’apropi a l’augment del cost de la vida que hi ha hagut en els últims anys. En el cas de la renda garantida, es passaria dels 664€ mensuals als 717€ (per a les llars unipersonals. A les llars amb diverses persones, l’increment s’aplicaria segons els afegits econòmics de la llei).
La Taula també assegura que “no podem desaprofitar l’ocasió de tenir uns nous comptes que, segons el compromís i l’anunci del Govern, seran més expansius i reforçaran la inversió en polítiques socials de lluita contra la pobresa i l’exclusió, la infància, la salut mental o la reducció de les llistes d’espera en l’àmbit de les persones grans o amb discapacitat”.