Dissabte, 2 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciTERCER SECTOR SOCIALLa Taula del Tercer Sector reclama al Govern que actualitzi urgentment el...

La Taula del Tercer Sector reclama al Govern que actualitzi urgentment el barem que dona accés a les prestacions socials

Davant d’un encariment històric del cost de vida, la Taula proposa un increment de l’IRSC del 15,9%

campanya 25N diba
barem que dona accés a les prestacions socials
L’actual situació econòmica està empobrint encara més les llars // Foto: Obra Social “la Caixa”

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya ha reclamat al Govern que actualitzi amb urgència el barem que dona accés a les prestacions socials enmig d’un context socioeconòmic que està empobrint encara més les llars.

L’índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) està congelat des del 2010, a diferència del mateix barem estatal (IPREM). El llindar marca si una persona pot tenir accés, o no, a prestacions socials com la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i ajuts per a la cobertura de necessitats bàsiques, l’habitatge, l’alimentació i la pobresa energètica, però també, fixa la quantitat a percebre, com per exemple en la RGC.

Les entitats socials fa anys que reclamen al Govern que el revisi per ampliar la cobertura de les prestacions socials i perquè aquest llindar no reflecteix l’encariment del cost de la vida.

“En aquest escenari de crisi social sense precedents, d’una pobresa i exclusió que es manté en màxims històrics i amb l’amenaça d’una possible recessió que arrossegui encara més persones a la precarietat, es fa més necessari que mai que el Govern actualitzi aquest barem de manera urgent. Mentre que l’IPREM i el salari mínim interprofessional s’han acostat a la realitat socioeconòmica, l’IRSC no ho ha fet. Això agreuja encara més la bretxa entre les persones treballadores i les que tenen dificultats per accedir al mercat laboral i que es troben en una situació de molta vulnerabilitat” defensa la Taula.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

La Taula ha traslladat al Govern la proposta d’incrementar l’IRSC en un 15,9%, dels 569€ als 659€ en 14 pagues. Aquesta pujada correspon a l’encariment del cost de la vida experimentat des de l’agost del 2017 fins a l’agost del 2022. Es pren com a referència el 2017 perquè és l’any d’aprovació de la Renda Garantida de Ciutadania, que assumeix el 100% de l’IRSC com a índex de suficiència, i a l’IPC perquè és l’indicador que ofereix una perspectiva territorial. Les entitats socials també demanen que, en cap cas, l’augment sigui menor que l’actualització de l’IPREM, que ha estat del 8,7% durant el mateix període (2010-2022).

Per a la Taula, l’actualització de l’IRSC és una prioritat social inajornable. Per això, demana que aquest sigui el principal tema social a abordar durant el debat de política general del Parlament, previst per a la setmana que ve, i reclama al Govern que el concreti en els pròxims pressupostos de la Generalitat. “No es poden aprovar uns nous pressupostos sense donar resposta a aquesta urgència social. No es pot perdre una altra oportunitat de garantir l’accés als drets socials de les persones que tenen més dificultats” insisteixen les entitats socials.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content