Dilluns, 15 agost 2022
Dilluns, 15 agost 2022
IniciTercer Sector SocialLa Taula del Tercer Sector avisa que la societat catalana corre el...

La Taula del Tercer Sector avisa que la societat catalana corre el risc de quedar a la cua de la recuperació social

En el marc del 7è Congrés de Tercer Sector Social a Catalunya

congrés recuperacio social
Inauguració del 7è Congrés del Tercer Sector Social a Catalunya // Foto: Taula Tercer Sector Social

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya avisa que la societat catalana cada cop està més empobrida i que Catalunya corre el risc de quedar a la cua de la recuperació social. En el marc del 7è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya, amb el lema ‘El repte de la reconstrucció social: noves propostes des del Tercer Sector Social’, la Taula adverteix que el ritme de resposta és lent, excessivament lent, i que falta concreció, rapidesa i planificació en les polítiques públiques que han d’assegurar la sortida a una crisi social sense precedents. La pandèmia ha abocat un milió de persones més a la precarietat.

Pràcticament, el 30% de la població catalana viu en la pobresa i l’exclusió, més de 2 milions 200 mil persones. D’aquestes, més de 890 mil es troben en una situació de pobresa severa (menys de 520€ al mes per sobreviure). A més, es calcula que hi ha més de 350 mil treballadors i treballadores pobres que, tot i tenir una feina, no poden fer front a les necessitats més bàsiques.

En aquest sentit, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, ha assegurat durant la inauguració del Congrés “que la pandèmia sanitària estigui quedant superada, afortunadament, no ens pot fer perdre de vista que el tsunami social no ha acabat”.

Així, la Taula explica que Catalunya és a la cua en la Llei de la Dependència, amb el percentatge més alt de persones pendents de rebre la prestació, tot i tenir-hi dret (un 32%), i amb unes llistes d’espera que han augmentat, malgrat l’increment de pressupost. A tot l’Estat hi ha 193 mil persones que tenen aquest dret reconegut i que estan esperant ser ateses. El 60% es concentren només en dos territoris: Andalusia i Catalunya, sent nosaltres la comunitat amb més persones en espera (78 mil). També és a la cua d’Europa pel que fa a pobresa infantil. Afecta 1 de cada 3 infants i són el col·lectiu que viu amb més precarietat a casa nostra. La taxa de pobresa infantil és del 35% mentre que la mitjana europea és del 20% i el percentatge de menors que pateixen una privació material severa creix any rere any. I és a la cua en la implementació de l’ingrés mínim vital, una prestació d’emergència social destinada a cobrir necessitats bàsiques i que avui compleix dos anys de la seva posada en marxa.

Gairebé 87 mil persones (86.980) es beneficien de la prestació, això significa que no arriba ni tan sols a un 10% de les persones en una situació de pobresa severa, que en són més de 890 mil a Catalunya.

Amb tot, la Taula del Tercer Sector posa en valor iniciatives que s’han començat a desplegar i de les quals espera veure’n els primers resultats ben aviat, com l’impuls de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària, les diverses mesures per incrementar el parc d’habitatge social, la prova pilot de la Renda Bàsica Universal, el marc d’acció per a l’abordatge del sensellarisme, l’estratègia per combatre els problemes de salut mental, la millora de les xifres d’atur i la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes.

Però la realitat és que la pobresa s’enquista en col·lectius com la infància (35%), les dones (sobretot les llars monoparentals, que totes soles tenen cura dels fills/es i que han de tirar endavant la família. El 40% d’aquestes llars viuen en la pobresa) i les persones migrades (més del 60%).

“La manca de respostes efectives implica un risc massa alt: descontentament social, desconfiança vers l’acció política i desafecció ciutadana, un conjunt d’elements que alimenten el populisme i els discursos d’odi, que cada cop guanyen més espai públic” assegura Alsina.

Davant d’aquesta situació, la Taula del Tercer Sector Social reclama a les administracions un canvi profund a l’hora de dissenyar les polítiques socials perquè no vagin només a la urgència i solucionin aquests problemes crònics, perquè siguin preventives i evitin que les persones arribin a una situació de pobresa i exclusió i perquè reforcin el sistema de drets i protecció social amb l’objectiu d’equiparar-lo al sistema sanitari educatiu.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content