
La Comissió Europea presentarà aquest dimecres la proposta de directiva per a l’aprovació d’una Targeta Europea de Discapacitat comuna a tota la UE, en línia amb l’estratègia comunitària sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat 2021-2030.
El seu objectiu és permetre el reconeixement mutu de les condicions de discapacitat (i del grau i de les prestacions concedides) a tots els estats de la UE, per a la qual cosa seguirà el model de la targeta d’estacionament europea per a persones amb discapacitat.
D’aquesta manera, els ciutadans amb discapacitat d’un país membre que decideixin traslladar-se a un altre podran disposar de les mateixes ajudes i suports que els van ser reconeguts al país d’origen, en especial en els àmbits de la cultura, l’oci, el transport i esport.
Actualment, les persones amb discapacitat que es traslladen han d’iniciar els tràmits de reconeixement i de sol·licitud de prestacions a la seva nova residència, cosa que, a la pràctica, suposa un fre important a la seva llibertat de circulació a la UE.
Assajos pilot
Per això, l’aprovació de la Targeta Europea de Discapacitat representarà un avenç molt rellevant a l’hora d’avançar en la igualtat de drets i oportunitats per a aquest col·lectiu.
Ja al febrer del 2016, es van posar en marxa una sèrie d’assajos pilot sobre la Targeta Europea de Discapacitat a Bèlgica, Xipre, Estònia, Finlàndia, Itàlia, Malta, Romania i Eslovènia, que la Comissió Europea va avaluar durant el període 2019-2020. Després d’això, el març del 2021, la Comissió va adoptar l’Estratègia sobre els drets de les persones amb discapacitat 2021-2030, en què es va comprometre a proposar la creació de la Targeta Europea de Discapacitat.
Es tracta d’una demanda històrica del moviment social de la discapacitat, que previsiblement serà aprovada de manera definitiva al novembre, durant la presidència espanyola de la UE. Diferents membres del Govern en funcions han indicat a Servimedia la seva determinació que sigui així.
Més ambició
Amb tot, el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) va exigir a la Comissió Europea “màxima ambició formal i material” en la regulació de la targeta, que, segons la seva opinió, hauria d’adoptar la forma de reglament de la Unió i directiva.
“Que el propòsit de l’Executiu comunitari sigui ‘de mínims o de màxims’ dependrà dels termes de la proposta, que establiran l’abast, els efectes i les obligacions del reconeixement mutu de les situacions de discapacitat entre els Estats membres i davant de les institucions europees “, va explicar Cermi.
Resulta “crucial” que la normativa europea “adopti la forma de reglament de la Unió -el nivell normatiu més gran de les disposicions comunitàries-“, va defensar, ja que això implica l’aplicació directa dels seus preceptes en tots els Estats membres, sense necessitat de processos d’adaptació o transposició que alenteixen l’entrada en vigor i suposen canvis de regulació entre països.