La Síndica de BCN denuncia que l’Ajuntament va discriminar els infants i joves amb necessitats de suport especials

Durant la Campanya d’Activitats d’Estiu 2019

síndica activitats d'estiu inclusió discriminació infants necessitats suport especial
L’Ajuntament ofereix diverses activitats esportives per a joves amb diversitat funcional // Foto: Ajuntament de Barcelona

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha estimat tres queixes relacionades amb la Campanya d’Activitats de l’Estiu 2019 de l’Ajuntament de Barcelona, que denunciaven que només es subvencionaven 3 de les 4 setmanes d’activitats per a infants amb necessitats de suport per a la inclusió, fet que suposa una situació de discriminació per aquest col·lectiu.

La Síndica argumenta que si bé és cert que el consistori va augmentar la dotació econòmica per cobrir els ajuts socials que no podia atorgar, no va fer cap acció per corregir aquesta discriminació i va mantenir la reducció d’una setmana per pressupost insuficient.

BANER_300X250

En aquest sentit, la defensora Vilà ha recomanat a l’Àrea de Drets Socials que estudiï les mesures tècniques i pressupostàries necessàries per garantir, en termes d’igualtat, l’accés a les activitats del programa T’estiu molt a tots els infants i adolescents de la ciutat que ho sol·licitin, evitant així la discriminació partida aquest estiu de l’any 2019.

La realitat és que l’any 2019 l’Ajuntament de Barcelona va aprovar un pressupost de 644.680,28 € destinat al monitoratge de suport per a la inclusió, una partida 3.161 € inferior a l’any anterior, i amb un increment de 84 infants participants en comparació amb l’estiu passat.

Tot i que el consistori sosté que el pressupost insuficient es va deure a l’extensió de les activitats de 3 a 4 setmanes, segons la convocatòria de la campanya aprovada es desprèn que la voluntat de la Comissió de Govern era assegurar un màxim de quatre torns d’activitats d’estiu i, en funció del pressupost, estudiar casos excepcionals que podien requerir un major nombre d’activitats, és a dir, podrien concedir-se fins a quatre torns per infant i, excepcionalment, més de quatre torns.

Així doncs per la Síndica de Barcelona “l’Area de Drets Socials, com a responsable municipal de la gestió de les activitats d’estiu que organitza l’Ajuntament de Barcelona, no ha promogut suficientment els drets dels infants i adolescents amb necessitats educatives, tal com recull l’article 3 de la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència”.

La defensora de la ciutadania barcelonina creu que la situació que s’ha donat aquest any “posa de manifest un incompliment d’allò que preveu la convocatòria i una actuació discriminatòria per part de l’Ajuntament”, justament vers a un col·lectiu d’infants i adolescents especialment fràgils socialment. “Participar en activitats dirigides a tota la població de la seva edat els ofereix un tracte d’igualtat, els permet relacionar-se amb altres infants, potenciar les seves habilitats socials i afavorir el desenvolupament de la seva personalitat”, ha afegit Vilà.

Vilà considera que l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, com a ens competent en aquesta àrea “ha de fer la dotació pressupostària necessària per donar resposta a allò que preveu la convocatòria de les activitats d’estiu per a la població a qui va dirigida el programa”.

“Més enllà de les competències pressupostàries o de gestió del pressupost per part de dos organismes diferents, el resultat mai hauria de ser discriminatori cap als infants i adolescents. Entra en contradicció amb el contingut de la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, que manté que l’interès superior de l’infant o l’adolescent ha de ser el principi inspirador i fonamentador de les actuacions públiques”, ha conclòs la síndica.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*