La pràctica totalitat dels Centres d’Atenció Primària (CAP) de Barcelona presenta un nivell d’accessibilitat adequat, conforme la llei, tot i que l’estudi també ha identificat un marge per aconseguir que petites millores concretes permetin fer un gran salt qualitatiu. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi que van presentar ahir l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i el Servei Català de la Salut (CatSalut) que pretén adaptar la ciutat als nivells més alts possibles d’accessibilitat per a tots els tipus de diversitat funcional.
L’anàlisi d’aquest estudi, que s’emmarca dins del Pla d’Accessibilitat Universal de Barcelona 2018-2026, és força detallat, atès que ha suposat la visita per part de persones amb diversitat funcional a un total de 53 CAP dels 56 que hi ha a la ciutat. Aquestes persones són les que s’han encarregat d’analitzar ‘in situ’ els aspectes a millorar en cada cas. Gràcies a la seva feina s’ha pogut comprovar que el 98% dels centres són accessibles físicament, mentre que en el camp de l’accessibilitat comunicativa el percentatge mitjà arriba al 85%.
Per fer l’estudi s’ha tingut en compte la metodologia Clear Code Architecture, que analitza amb detall 13 grups de diversitats funcionals diferents, des d’aquelles relacionades amb les dificultats per veure, sentir, parlar o caminar fins aquelles circumstàncies que poden resultar menys evidents, com per exemple tenir una talla baixa, dèficit cognitiu, hipersensibilitat o comunicar-se mitjançant el llenguatge de signes. En tres CAP es van fer més de 4.000 preguntes diferents, en 7 centres la xifra va ser superior a les 2.500 preguntes i en cadascun dels 43 centres restants es va trobar la resposta a prop de 180 interrogants.