
El proper diumenge 15 de setembre, la Costa Daurada es convertirà en l’epicentre d’una activitat esportiva poc convencional però cada vegada més popular: la marxa aquàtica. Un grup de 14 afiliats a la ONCE, acompanyats pels seus guies, realitzaran una exhibició a la Platja de La Palliseta de Roda de Berà, demostrant que el mar pot ser un espai de gaudi i exercici per a tothom, independentment de les seves capacitats visuals.
Aquesta iniciativa, organitzada en col·laboració amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), té com a objectiu donar a conèixer aquesta disciplina esportiva i mostrar com es pot adaptar per a persones amb discapacitat visual. Des de les 9:00 fins a les 12:00 hores, els participants realitzaran diferents recorreguts a l’aigua, utilitzant diversos sistemes de guia i orientació.
Què és la marxa aquàtica?
Originària de les costes de Normandia i Bretanya, la marxa aquàtica consisteix en caminar per zones poc profundes del mar, amb l’aigua a l’alçada del diafragma, i utilitzant opcionalment un rem. Aquesta activitat, que combina els beneficis del senderisme i la natació, s’ha popularitzat a França i cada vegada guanya més adeptes en altres països.
A Catalunya, la marxa aquàtica s’ha consolidat com una activitat complementària al senderisme tradicional, oferint una experiència única en contacte amb la natura. Després de diferents exhibicions de caràcter social, es va entrar al circuit ‘Aqua Walking Tour’ amb la prova que es va disputar a Roses l’any 2019.
A més dels seus beneficis físics, com el reforçament muscular i cardiovascular, fomenta el treball en equip i la superació personal.
Una activitat inclusiva per a tothom
Per garantir l’accessibilitat d’aquesta activitat, s’han dissenyat diferents sistemes d’adaptació segons les necessitats de cada participant. Les persones amb ceguesa total podran utilitzar un cinturó de guiatge, mentre que aquelles amb baixa visió comptaran amb l’ajuda d’un guia que els indicarà el camí mitjançant senyals acústiques o tàctils.
L’exhibició de Roda de Berà representa un pas més en la inclusió de les persones amb discapacitat en l’esport i en la vida social. Demonstrant que amb les adaptacions adequades, qualsevol persona pot gaudir dels beneficis de l’exercici físic i de la natura.