Dijous, 5 agost 2021
spot_img
prevent_banner_aula2021_375x225
IniciOpinióLa "nova normalitat" no és "normalitat amb mascareta"

La “nova normalitat” no és “normalitat amb mascareta”

dona amb mascareta nova normalitat

És “nova normalitat” un terme adequat per nomenar el que estem vivint en aquest moment? La veritat és que quan s’assigna un nom a alguna cosa abstracte com és un període de temps, se li donen a aquest certes connotacions. La “nova normalitat” és el període de temps que va seguir a les fases 0, 1, 2 i 3 de desescalada o des-confinament. Al dividir el temps d’aquesta manera es podria pensar que la “nova normalitat” representa una línia de meta, però, segons s’afirma, aquesta línia de meta se situa en la introducció d’una vacuna o fàrmac contra el virus, que s’estima que sigui a partir de gener de 2021. És aquesta fita el que marcarà un abans i un després pel que fa a el control de virus i per tant d’aquesta pandèmia.

D’aquesta manera i utilitzant l’analogia d’una marató, lluny de trobar-nos prop de la línia de meta o haver creuat, ens trobem acabant la primera meitat, el que pot generar moments d’estrès i incertesa. Això se suma a el fet que aquest període ha discorregut durant els mesos d’estiu, en què molts ciutadans es prenen les seves vacances amb la finalitat de evadir-se.

La “nova normalitat” és un període de temps similar als anteriors, marcat per la prevenció de nous contagis i atenció mèdica als casos positius, fet que suposa per a les persones constants canvis en la seva rutina i circumstàncies socials, econòmiques, laborals, acadèmiques, etc. El fet d’haver de modificar les rutines, la gran incertesa, el risc de contagi i els nous repunts suposen en moltes persones un nivell d’estrès considerable.

banner flyer interpersonas

En l’última versió del Manual Diagnòstic dels Trastorns Mentals, DSM-5 (American Psychiatric Association) s’afirma que les persones que han passat per situacions adverses o que en l’actualitat es veuen sotmeses a canvis considerables en el seu funcionament ordinari podrien arribar a experimentar símptomes i / o trastorns inclosos dins el grup de “trastorns d’ansietat relacionats amb traumes i altres factors d’estrès”. Aquests engloben entre d’altres, Trastorn d’Estrès postraumàtic (TEPT) i Trastorn d’Adaptació, en ambdós es dóna la presència de preocupació, temor excessiu, tensió o activació que provoca un malestar notable o un deteriorament clínicament significatiu de l’activitat de la persona i parteixen de la definició d’estrès com aquell procés que es desenvolupa quan les demandes o exigències del medi superen els recursos o habilitats de la persona.

La rutina del ciutadà ve marcada i pautada per l’evolució d’un virus que ha acovardit i segueix amenaçant la salut pública

El context pandèmic és un mitjà molt exigent i canviant en què la rutina del ciutadà ve marcada i pautada per l’evolució d’un virus que ha acovardit i segueix amenaçant la salut pública. Això fa que la capacitat d’adaptació de l’individu s’estigui posant a prova contínuament i que no sempre els recursos o les habilitats amb què l’individu compta siguin suficients per abastar el que el context implica, podent presentar així simptomatologia relacionada amb aquest grup de trastorns esmentats anteriorment.

En el cas del TEPT, el focus dels símptomes residiria en la vivència d’un fet traumàtic, com podria ser el període de mesos confinament, la mort d’un ésser estimat durant la pandèmia o conflictes amb la família o la parella durant aquest temps. Alguns dels símptomes, entre altres, que es podrien presentar són l’evitació o tendència per evitar el fet traumàtic, que explicaria certes conductes, emocions o pensaments com, per exemple, la por a sortir del propi habitatge, no acudir a esdeveniments socials o la renúncia a activitats plaents exercides amb anterioritat a la pandèmia. L’estat de hipervigilància és un altre d’aquests símptomes, el que podria explicar alguns signes d’hipocondria, com estar contínuament desinfectant-se a un mateix i el que l’envolta, no voler mantenir cap tipus de contacte físic fins a l’aïllament o sentir constantment el perill de contagi en qualsevol situació.

D’altra banda, en el cas del Trastorn d’Adaptació, s’estaria parlant de l’intent fallit d’adaptació a un context altament demandant, com pot ser la pèrdua d’ocupació, la volta a el lloc de treball sota certes condicions excepcionals o la incertesa provocada en la població al no poder predir l’evolució de virus i per tant de l’esdevenir econòmic i social.

Aquests símptomes poden venir acompanyats de canvis o empitjorament de l’estat d’ànim de la persona, com tristesa, angoixa o irascibilitat, així com desordres en els patrons d’alimentació i son.

Tenir seguretat davant la “nova normalitat”

La sensació de control sobre les situacions que esdevenen atorga a l’individu més seguretat, el que pot alleujar certs símptomes. No obstant això, aquest context pandèmic es caracteritza per la incertesa i porta en ocasions a l’individu a una sensació profunda de desassossec, impotència o derrota.

No obstant això sí que hi ha certs aspectes que poden fer guanyar a les persones una mica de seguretat i així potenciar la seva capacitat d’acció sobre la seva pròpia rutina, com per exemple, respectar les mesures d’higiene i prevenció, tractar de no anticipar situacions negatives que no es han donat, explorar noves activitats que puguin dur-se a terme en aquest context, normalitzar que certes activitats poden suposar o causar sentiments de por o angoixa per anar exposant-se a aquestes amb precaució i de forma gradual o acceptar que “la nova normalitat” no és “normalitat usant màscara “sinó un pas més cap al control d’aquest virus.

L’acceptació no té per què implicar gaudi en si mateixa, però, pot suposar un benefici a llarg termini per a la salut física i mental d’un mateix i de la societat.

Beatriz Ostalé – Psicóloga en Centre Mèdic Complutense (Grupo Virtus)

OFERTA 5è ANIVERSARI !!!

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER DIÀRIA PER NOMÉS 7,99€ L'ANY

Necessitem la teva col·laboració per seguir fent un periodisme de qualitat que respecti i doni visibilitat a les persones amb diversitat funcional

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES