Diumenge, 25 setembre 2022
Diumenge, 25 setembre 2022
IniciSalut MentalLa Marató de TV3 del 2021 estarà dedicada a la recerca i...

La Marató de TV3 del 2021 estarà dedicada a la recerca i sensibilització sobre els problemes de salut mental

Afecten una de cada quatre persones en algun moment de la seva vida

cartell de la marató de tv3 2021
Cartell de la Marató de TV3 dedicada a la salut mental // Foto: Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

La Marató de TV3, el programa solidari que cada any organitza TV3 i Catalunya Ràdio, estarà dedicat aquest 2021 a un grup de problemes de salut mental que son molt comuns i que afecten una de cada quatre persones en algun moment de la vida. 

Depressió, ansietat, trastorn bipolar, esquizofrènia i altres psicosis, trastorns obsessius compulsius, trastorns del neurodesenvolupament (com el TDAH, el trastorn de l’espectre autista o els de l’aprenentatge), trastorns de la personalitat, de la conducta alimentària o addiccions, són només alguns dels trastorns de la salut mental que tindran protagonisme a la gala que es celebrarà el proper 19 de desembre.

Es considera que el 50% d’aquests trastorns apareixen abans dels 18 anys, però sovint no es diagnostiquen fins anys després, en l’etapa adulta. Segons afirmen, no diagnosticar, en edat infantil, els problemes del neurodesenvolupament, que afecten entre el 20% i el 25% de la població, com ara el TDAH i altres problemes de salut mental, pot significar tenir problemes greus o molt greus al llarg de tota la vida. L’esperança de vida també es veu reduïda en les persones amb trastorn mental. Entre els joves i adolescents, el suïcidi és una de les primeres causes de mort, la majoria de vegades, com a conseqüència d’una depressió. 

Es tracta, doncs, de malalties molt freqüents que representen una càrrega personal, familiar i social molt elevada, si es tenen en compte els anys de preocupació, patiment i baixa qualitat de vida de les persones i famílies afectades, així com els elevats costos sociosanitaris, tant directes com indirectes, que generen.

Les prioritats de la recerca en l’àmbit de la salut mental que impulsaran els fons que es recaptin en La Marató 2021 estaran dirigides a identificar els factors que originen aquests trastorns des de la infància a la vellesa, a aconseguir noves eines de prevenció, de detecció precoç i de precisió diagnòstica, a trobar dianes terapèutiques eficaces que avancin cap a tractaments curatius, o a potenciar els estudis epidemiològics en grans grups poblacionals, entre altres línies de recerca. Fins ara, la investigació ha obtingut grans avenços en camps com el de les neurociències i, particularment, de l’epigenètica, de la neuroimatge, de la psicologia o de la intel·ligència artificial.

Aquesta serà la tercera vegada que La Marató es dedicarà a la salut mental. A més, cal recordar que l’any passat es volia dedicar el programa a la salut mental però la irrupció de la pandèmia del coronavirus, va fer posposar aquesta temàtica.

Per a la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, Núria Llorach, “la sensibilització i la recerca en salut mental sempre són essencials però, després de més d’un any de pandèmia, estem convençuts que ara és més necessària que mai aquesta Marató i així ens ho transmeten els experts, que han observat el gran impacte de la pandèmia en aquest àmbit de la salut, especialment en els joves”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content