Les empreses que fomenten la inclusió de les persones amb discapacitat a les seves plantilles tenen el doble de possibilitats d’aconseguir millors resultats per als seus accionistes que aquelles que no adopten polítiques encaminades a aquest fi, especialment en un moment en què en molts sectors hi ha dificultats per cobrir determinades vacants.
Aquesta és una de les conclusions de l’estudi ‘Els avantatges de la inclusió de la discapacitat’ elaborat per Accenture en col·laboració amb Disability IN i l’Associació Nord-americana de Persones amb Discapacitat, que posa en relleu que si les companyies tenen en compte les persones amb discapacitat poden beneficiar-se del talent de milions de persones a la seva plantilla.
En tot cas, l’estudi apunta com a causes que moltes empreses no caminin en aquesta direcció a la manca de comprensió del que realment és talent; desconeixement dels beneficis potencials, i conceptes “erronis” sobre el cost de contractar persones amb discapacitat i el retorn positiu que això comporta.
El document, que se centra a analitzar la situació del mercat laboral als Estats Units, ressalta que en aquest país només el 29% dels nord-americans en edat de treballar (entre 16 i 64 anys) amb discapacitat tenien una feina, davant del 75% dels nord-americans sense discapacitat. A més, el 2017, la taxa d’atur de les persones amb discapacitat va ser més del doble que la de les persones sense discapacitat: 9,2% davant del 4,2%.
Accions
Davant d’aquesta situació, l’informe proposa una sèrie d’accions perquè les empreses forgin un entorn laboral inclusiu i per atraure, contractar, retenir i progressar amb persones amb discapacitat.
En aquesta línia, la investigació subratlla que “les companyies han de garantir que les persones amb discapacitat estiguin representades a les seves plantilles” i no només impulsar-ne la contractació, sinó garantir la veritable igualtat d’oportunitats.
L’informe també argumenta que les empreses han de proporcionar als empleats amb discapacitat eines i tecnologia accessibles i/o un programa d’adaptacions formals. De la mateixa manera, proposa cultivar una consciència més gran a través de programes de capacitació perquè aquells dels seus treballadors sense discapacitat aprenguin sobre les eines i adaptacions disponibles per a una millor integració entre els equips.
Alhora, l’informe addueix que per fomentar una cultura inclusiva a tota l’organització, les empreses han de generar consciència a través d’esforços de reclutament, programes d’educació sobre discapacitat, esforços liderats per les bases i esdeveniments sobre aquesta matèria.
També fa palès que les empreses han d’oferir iniciatives de tutoria i entrenament, així com programes de capacitació i recapacitació, per garantir que les persones amb discapacitat continuen creixent i tenint èxit. “Les persones amb discapacitat han d’ocupar funcions a tots els nivells, inclosos els llocs de lideratge més alts”, assevera el text d’Accenture.
Testimonis
D’altra banda, l’informe inclou testimonis de líders empresarials exposant-ne la visió sobre la inclusió de les persones amb discapacitat en l’àmbit laboral. Així, la directora d’Accessibilitat de Microsoft, Jenny Lay-Flurrie, va adduir que “en el cas de les persones amb autisme, la base de coneixements i l’aptitud tècnica dels individus poden ser molt alts, i per això vam haver d’esbrinar en què fallàvem. Descobrim el problema: el procés d´entrevista. Per això, canviem el nostre enfocament sobre com hauria de ser el procés”.
Mentrestant, el vicepresident sènior de Diversitat i Inclusió de Bank of America, Will Lewis, va explicar que l’entitat financera compta amb “un equip que presta serveis de suport compost per 300 persones amb discapacitat intel·lectual”, que exerceixen la seva feina a quatre punts d’Estats Units.
Per la seva banda, el gerent sènior de Diversitat a T-Mobile, Bri Sambo, va assenyalar que fa quatre anys l’empresa va començar a patrocinar l’Associació Nacional de Bàsquet en Cadira de Rodes. “Però hi som per a alguna cosa més que diversió. Els esdeveniments ens permeten parlar amb els joves sobre què significa treballar a T-Mobile. Aquestes converses són fonamentals perquè molts d’aquests xavals no han considerat mai que tenen una oportunitat per a una vida independent”, va confessar.
Finalment, el vicepresident i director d’Estratègies de Força Laboral i de Diversitat i CVS Health David Casey va elogiar que “les persones amb discapacitat tendeixen a ser alguns dels empleats més creatius, innovadors i, francament, més lleials”. “Una persona amb discapacitat es desperta cada dia pensant a ser innovadora. Aquesta capacitat de resolució de problemes és innata. Els nostres programes de formació van passar ràpidament de la filantropia a la recerca d’habilitats”, va celebrar aquest directiu.