La importància dels Centres Especials de Treball en l’Economia Social

centres especials treball economia social
Els CET desenvolupen una gran tasca social // Foto: Grup Cooperatiu TEB

La Comissió d’Ocupació i Seguretat Social del Congrés dels Diputats ha aprovat una proposta no de llei d’ERC modificada amb el PSOE per controlar els Centres Especials de Treball. Segons els seus portaveus, alguns centres s’han desviat del seu treball social per anar transformant-se en “mero benefici empresarial”, així com que s’ha de controlar la “cessió il·legal de treballadors” que realitza i per això és necessari realitzar “una campanya antifrau i control financer” per les subvencions rebudes. Unes afirmacions gratuïtes que en res s’ajusten a la realitat.

Davant el fracàs generalitzat de la quota de reserva de contractes per a persones amb discapacitat en el mercat ordinari, és fonamental el paper dels Centres Especials de Treball (CET). Aquestes entitats tenen com a principal objectiu proporcionar als treballadors amb discapacitat la realització d’un treball productiu i retribuït, adequat a les seves característiques personals i que facilitin la integració laboral d’aquests en el mercat ordinari de treball. Parlem d’una figura que dóna resposta a una demanda real, la del dret fonamental del treball per a les persones amb discapacitat.

BANER_300X250

En aquest sentit, és conegut que els CET reben ajudes i bonificacions amb la finalitat d’aconseguir aquesta necessària inserció laboral. Si es coneix alguna lleugeresa respecte al treball dels centres especials d’ocupació cal denunciar-la sense dubtes. No obstant això, l’activitat d’aquests Centres està sotmesa a múltiples controls com poden ser Inspeccions de Treball, control per part de la Conselleria de cada CCAA o el propi tribut de control d’Hisenda. Aquests frares iniciatives parlamentàries que expressen en termes generals una desviació de la funció dels CET, neixen del desconeixement de la realitat dels CET i taquen greument la imatge de molts treballadors i, també, la dels ocupadors que donen la seva vida per la integració d’aquestes persones.

Així, el Consejo Español para la Defensa de las personas con discapacidad y/o dependencia (CEDDD) rebutja totalment l’aprovació d’aquest tipus d’iniciatives basades en afirmacions que careixen d’un coneixement i sensibilitat respecte al gran treball que realitzen els Centres Especials de Treball, la prioritat de la qual no és altra que la integració laboral del col·lectiu de la discapacitat. Un col·lectiu que malauradament ja ha patit bastant per veure ara retrocedir tan greument en el seu dret al treball.

El CEDDD, en aquest sentit segueix treballant i recolzant l’ocupació de les persones amb discapacitat, especialment pel que fa als Centres Especials de Treball, representats per un dels seus membres fundadors, la Confederación Nacional de Centros Especials de Empleo (CONACEE). Aquesta important organització d’àmbit estatal amb gairebé 20 anys d’història que representa el 70% dels centres especials d’ocupació a Espanya i més de 50.000 treballadors amb discapacitat.

Font: Consejo Español para la Defensa de las personas con discapacidad y/o dependencia (CEDDD)

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*