Dilluns, 4 març 2024
IniciCULTURALa futura Llei de drets culturals contempla aplicar propostes amb la perspectiva...

La futura Llei de drets culturals contempla aplicar propostes amb la perspectiva de la diversitat funcional al sector cultural

Cultura tanca el procés participatiu amb una taula sectorial d'entitats a La Bonne, centre de cultura de dones Francesca Bonnemaison de Barcelona

reunio nova llei cultura perspectiva diversitat funcional
En el procés participatiu s’han realitzat diverses reunions telemàtiques i presencials // Foto: gencat

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va fer ahir la cloenda del procés participatiu de la futura llei de drets culturals, i ha participat a l’última taula sectorial amb entitats que treballen per la igualtat, la justícia i els drets humans, que ha tingut lloc a La Bonne, centre de cultura de dones Francesca Bonnemaison, a Barcelona.

A la sessió, la consellera Garriga ha destacat que “les entitats que treballeu per la igualtat, la justícia i els drets humans des de diferents àmbits teniu un paper imprescindible en la nostra societat. Sou la veu de les persones que no tenen veu, o que no en tenen prou”. “La cultura és la millor eina per garantir la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la cohesió social”, va afirmar Garriga.

Garriga va subratllar que “des del Govern treballem per elaborar la Llei de Drets Culturals, una llei pionera a Catalunya i al nostre entorn més immediat. Estem convençuts que la cultura és un dels 4 pilars de l’estat del benestar, juntament amb la sanitat, l’educació i els drets socials. Però si bé les altres àrees disposen d’una legislació específica a Catalunya, l’àmbit cultural no disposa d’una legislació pròpia que en defineixi els drets i articuli el sistema que els ha de garantir”. “Quan parlem de Drets Culturals no parlem només dels drets del sector cultural, sinó dels drets de tota la ciutadania”, va reblar la consellera.

Els temes principals que han aparegut a les sessions participatives són abordar les desigualtats socioeconòmiques d’accés a la cultura, la necessitat de fer un salt en l’educació cultural i artística dels més joves, i lluitar contra la precarietat laboral de les treballadores del sector cultural. També hi ha hagut moltes propostes per aplicar la perspectiva de diversitat funcional al sector cultural i incentivar i promoure la presència de joves i adolescents als espais de creació artística i cultural. 

També hi ha hagut una gran incidència en la transversalitat de la cultura i la necessitat d’establir col·laboracions estables i sostingudes entre el Departament de Cultura i altres departaments de la Generalitat amb competències que incideixen directament en els drets culturals. 

220 entitats d’arreu del país

Durant tres mesos, el Departament de Cultura ha organitzat tres sessions en línia obertes a tothom i 10 sessions més presencials que s’han dut a terme a Barcelona, Granollers, Tortosa, Manresa, Tremp, Lleida, Tarragona, Girona, Vilafranca del Penedès i Terrassa. Les sessions participatives han comptat amb diferents perfils d’agents culturals; directius d’entitats culturals, i d’empreses del sector, artistes, representants i tècniques de l’Administració Local, activistes socials i representant d’associacions de migrants o de persones amb discapacitats, etc. 

En paral·lel també s’han realitzat vuit sessions tècniques sectorials, comptant-hi la d’ahir, amb una vuitantena de representants dels col·lectius d’artistes, creadors o tècnics, representants d’associacions empresarials, dels equipaments, del món de l’acadèmia, la cultura popular i la comunitària o el tercer sector social. Aquesta diversitat ha permès recollir aportacions des de perspectives molt diferents i sobre tots els àmbits que es pretenen abordar a la llei: les problemàtiques dels professional, del sector associatiu, de les persones amb discapacitat, les barreres per accedir a la cultura, els problemes d’inequitat econòmica, social o de gènere, la sostenibilitat i molts d’altres. En total, hi han participat al voltant de 220 entitats de tots els àmbits vinculats a la cultura d’arreu del país.

Amb totes les dades i propostes recollides a les sessions, el Departament de Cultura, amb el suport d’un equip de la Universitat de Barcelona, farà ara una anàlisi tècnica per incloure totes aquestes mirades i sensibilitats en el redactat de la futura llei, que pretén ordenar adequadament el sistema cultural de Catalunya i garantir la lliure participació, la creació i l’accés de tota la ciutadania a la vida cultural, als béns, productes i pràctiques culturals, amb especial atenció a aquelles persones i col·lectius que actualment no poden accedir-hi en igualtat de condicions, així com garantir el dret de tothom a participar en la governança de la cultura. 

Un cop superat aquest període de participació, i recollides i analitzades totes les propostes, es procedirà a la redacció del primer esborrany de l’avantprojecte de llei, que es consensuarà amb tots els departaments del Govern implicats. Es preveu que el Consell Executiu aprovi el Projecte de llei al voltant de l’estiu i que, posteriorment, el text iniciï el seu tràmit parlamentari.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content