Dijous, 18 abril 2024
spot_img
IniciINCLUSIÓ SOCIALUn projecte està gestant ‘Dinder Club’, una aplicació de cites per a...

Un projecte està gestant ‘Dinder Club’, una aplicació de cites per a persones amb discapacitat intel·lectual en un entorn segur

L'app està en fase de testeig i compta amb el suport de diferents entitats del sector

logo de dinder club
Logo de l’app de cites ‘Dinder Club’ // Foto: (imatge cedida)

Segur que en el seu moment en parlarà tothom. Es per això que ens fa molta il·lusió explicar-vos que s’està gestant Dinder, una app semblant al Tinder per a persones amb discapacitat. Dit així pot resultar una mica fred, per això he volgut parlar amb alguns dels responsables de la iniciativa perquè m’expliquessin més coses sobre el projecte i saber de primera mà quines son les principals diferències entre Tinder i Dinder.

En quina fase està el Dinder Club?

En el procés de creació. Actualment, estem a la fase de “testatge” de la prova pilot, que durarà entre 4 i 6 mesos, en la qual estem validant totes les funcionalitats de l’aplicació, així com els productes que oferim; les Cites i els Plans. 

Quins són els ideòlegs? I per què aquest nom? 

El projecte surt d’una idea de l’empresa Bubblemeetings, especialitzada en el desenvolupament d’aplicacions digitals i liderada per Max Roures, i que té el suport d’AURA, ACIDH i FCSD, entitats que treballen donant suport a les persones amb discapacitat intel·lectual a través de Dincat. El nom prové en origen de l’app de flirteig i connexions entre persones “Tinder”, de la qual hem canviat la lletra inicial de la paraula per una “D”, per diferenciar-nos com a eina per al col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual. Hem afegit la paraula “Club”, ja que la intenció és crear un espai de Club social, que actuï com projecte de transformació social i una àmplia xarxa relacional que permeti a aquest col·lectiu establir relacions afectives i sexuals, promovent el ple exercici dels seus drets i la seva autonomia personal.

Però molta gent pot pensar que si ja existeix el Tinder per què crear el Dinder Club. Quina és la resposta?

Dinder Club neix de les experiències que ens han explicat les persones amb discapacitat intel·lectual i les entitats que hi treballen, sobre les cites que han tingut en altres plataformes de connexió i que no els han anat bé. Han estat experiències negatives, en les que sovint han patit mofes, insults, abusos i fins i tot agressions físiques, psicològiques, monetàries i sexuals, provocades per amb persones que no tenen DI i que han fet ús d’una posició de poder. A Dinder Club, assegurem un entorn segur limitant l’entrada per ser membre a les persones amb DI, gràcies al nostre procediment de registre individualitzat i personal, i amb el suport de les entitats. Per aquest motiu hem decidit poder oferir una eina pensada i dissenyada conjuntament amb les entitats socials i les possibles persones usuàries de l’aplicació que ens estan ajudant a testejar i validar totes les funcionalitats, per tal que puguem assolir cobrir la necessitat existent. 

Quines son les principals diferències entre la app ja existent i la vostra?

El factor fonamental a l’hora de diferenciar-nos amb és la creació d’una plataforma digital social enfocada, pensada i dissenyada exclusivament per i amb el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual. D’aquesta manera hem procurat assegurar cobrir tots els desitjos i necessitats que possibles persones usuàries ens han esmentat. Obtenint una eina de socialització que permet establir relacions igualitàries i en un entorn segur. Aquest entorn segur comença amb un procediment de registre molt ben definit per poder garantir relacions igualitàries. Tots els membres del club Dinder Club prèviament han de pertànyer a una entitat social membre de DINCAT que ens ajuda a realitzar el registre, a més a més han de realitzar un breu test sobre sexe-afectivitat creat per l’equip Dinder Club i les entitats col·laboradores del projecte per poder assegurar uns coneixements bàsics que permetin la seguretat de tots els participants. Finalment, durant la usabilitat de l’aplicació per part d’una persona usuària se li van fent diversos qüestionaris per poder saber com està anant la seva experiència i poder anar millorant tots els apartats de l’aplicació gràcies a ells. Totes aquestes eines són les que ens fa diferents de qualsevol altra aplicació similar, ja que treballem perquè tots els membres del Club tinguin una experiència molt positiva i es trobin sempre en un entorn segur. 

Si moltes vegades les persones amb discapacitat reclamem igualtat no penseu que aquesta eina serà discriminatòria alhora de conèixer a gent? 

Després d’analitzar els diferents estudis realitzats sobre la socialització, les relacions afectives i sexuals de les persones amb discapacitat intel·lectual, i de recollir les experiències directes de persones del col·lectiu, vam observar de les dificultats d’aquestes per trobar espais segurs on poder socialitzar i tenir els mateixos drets i les mateixes oportunitats. En aquests estudis hem pogut detectar un percentatge molt elevat i, per tant, molt preocupant de persones amb discapacitat intel·lectual que han patit abusos físics, econòmics, financers, psicològics i sexuals. Aquests abusos acostumen a passar quan hi ha relacions no igualitàries, cosa que es dóna en les plataformes de connexió existents, a part de molts altres àmbits, on malauradament s’han produït situacions d’abús de poder. La nostra missió és la de transformar socialment la situació d’aquest col·lectiu fent accessibles espais on puguin conèixer persones noves i desenvolupar activitats de manera igualitària i segura, per això aquesta eina és integradora i inclusiva, ja que l’objectiu de Dinder Club és que les persones amb DI tinguin les mateixes oportunitats i els mateixos drets per tal d’assolir una vida digna, plena i autònoma. 

Quan entrarà en funcionament?

Ara com ara el producte està en moment de “sondeig ” de l’aplicació, on juntament amb les tres entitats socials col·laboradores i potencials persones usuàries estem validant el model per poder oferir una eina completa i funcional que produeixi una experiència plena i satisfactòria. 

Ens podeu explicar més coses? 

Paral·lelament al procés de llançament de l’aplicació, estem començant a desenvolupar la idea de dotar-nos d’un local a la ciutat de Barcelona, per poder crear un espai pels membres del club Dinder. Aquest establiment o punt de connexió ha de servir per a facilitar espais on es generin noves oportunitats de relació i construcció de noves formes de comunicació, un entorn segur, còmode i preparat per establir connexions. És per això que ens centrem en la persona com una totalitat, única, diversa i plural per a incloure-la dins d’aquesta comunitat anomenada Dinder Club. L’entorn que volem crear serà un espai habilitat i diàfan per a poder desenvolupar diferents activitats com ara una sala d’actes on es puguin dur a terme les xerrades setmanals, tallers formatius, pista de ball, entre d’altres i una sala on es realitzin les cites generades a través de l’app Dinder Club. Aquest centre serà dinàmic i es podrà modificar segons els objectius i les activitats que es vagin a realitzar, disposant dels recursos necessaris per a respondre davant les necessitats individuals i col·lectives. La creació de diferents espais facilitarà el coneixement divers de les persones que en facin ús i enriquiran les relacions que sorgeixin d’aquestes.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Mireia Guilera
Mireia Guilera
De sempre m’ha apassionat el periodisme. Fa un parell d’anys vaig presentar-me a la prova de majors de 25 anys de la Universitat per a obtenir la titulació de periodisme. No vaig aprovar l’examen d'accés però això no va ser un impediment per a fer realitat el meu somni ... Des del novembre de 2019 col·laboro amb el Diari de la DisCapacitat. La veritat és que he aprés molt i espero seguir aprenent d’aquesta professió. Actualment també presento el programa 'Asteriode B612' a Ràdio Caldes. Escolta'l en el següent enllaç https://www.radiocaldes.cat/programs/asteroide-b612-dilluns-12h-quinzenal/radiocaldes_podcast_15584?ref=wa

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content