
La Fundació el Maresme ha inaugurat el seu nou Centre de Formació del Servei de Formació i Inserció (SEFI) al carrer Pujol, 15-17 de Mataró. L’esdeveniment ha comptat amb la presència de nombrosos representants institucionals, empreses i entitats col·laboradores, professionals, famílies, i, especialment, l’alumnat, els veritables protagonistes d’aquest projecte. Entre les autoritats presents, hi havia l’alcalde de Mataró, David Bote; el secretari general de Treball de la Generalitat, Francisco Ramos; i el director general d’Economia Social, David Bonvehí, que han acompanyat la Fundació en aquesta jornada tan emotiva i significativa.
Un espai clau per a la formació i transformació de vides
Aquest nou centre neix amb la finalitat de respondre a una necessitat sovint invisibilitzada: la manca de continuïtat formativa per a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament un cop finalitzada l’educació obligatòria. Actualment, el SEFI acompanya 150 joves en els seus itineraris d’orientació, formació i inserció laboral. El servei ofereix un ampli ventall de programes adaptats a les necessitats individuals i del territori, que inclouen des de competències bàsiques i alfabetització digital fins a formació professional en àmbits com l’hostaleria, el comerç o la jardineria. Aquesta iniciativa es duu a terme amb una “mirada integral, flexible i orientada a la inclusió laboral”, en col·laboració amb entitats com la Fundación ONCE , el Tecnocampus, l’Institut Miquel Biada o el Gremi d’Hostaleria, entre altres agents del territori. La metodologia del Treball amb Suport, l’atenció centrada en la persona i l’accessibilitat cognitiva són pilars fonamentals i diferenciadors d’aquest servei.
Testimonis que inspiren i demostren el valor del projecte
L’acte institucional ha donat veu a diversos testimonis, que han il·lustrat el gran impacte del projecte. Sílvia, mare d’en Roger, participant del SEFI, va expressar: “gràcies a l’orientació del servei, hem sabut veure i fer créixer el potencial del nostre fill. Ara camina cap al futur amb més confiança.”
Julio, un altre participant del SEFI que actualment fa una estada formativa-pràctica en hostaleria de cuina-sala, va destacar que les pràctiques li han permès “aprendre detalls molt importants per al món laboral i tenir experiència en sectors diferents. Ara tinc més confiança i ganes de tirar endavant.”
Pol Ruiz, actualment en recerca activa d’ocupació des del Club de Feina del SEFI un cop finalitzada la seva formació i períodes de pràctiques, va subratllar: “Vaig estudiar un cicle de Grau Mig d’Electromecànica, però no trobava feina i vaig venir al SEFI. He fet formació, he practicat entrevistes, he actualitzat el meu currículum i m’he presentat a diverses ofertes. Estic buscant feina amb més eines i confiança.”
Per a la Naiara, que actualment treballa a l’Escola de Música de Cabrils, “el Treball amb Suport m’ha ajudat a superar les dificultats que m’he trobat a la feina. És un espai on compartim experiències amb altres persones que també treballen i ens donem suport.”
La implicació de les empreses del territori és crucial per fer realitat aquests projectes. Regina Bou, de l’empresa PRFM Olfactive Expressions, que fa cinc anys va contractar una persona amb discapacitat a la seva empresa familiar, va compartir la seva experiència: “Ens vam animar des del principi i tot va anar rodat. Ha estat un aprenentatge per a ell, però també per a nosaltres. Sempre dic que ell també hauria de venir amb nosaltres a ensenyar-nos.”
El president de la Fundació el Maresme, Miquel Montané, va concloure: “aquest centre és molt més que un espai físic. És una palanca d’oportunitats per recuperar l’autoestima, descobrir capacitats i construir un futur digne per a tothom.”
Compromís institucional i mirada de futur
Des de la Fundació el Maresme, es fa una crida a les administracions perquè apostin per una col·laboració estable, amb finançament sostingut i aliances que garanteixin la continuïtat del model. La metodologia de Treball amb Suport és clau, ja que “assegura no només la inserció, sinó també la permanència i desenvolupament dins l’entorn laboral.” L’acte va incloure una visita guiada per les instal·lacions i una trobada al pati del centre, on participants i convidats van poder compartir impressions i compromisos mentre gaudien d’un refrigeri. Amb aquest nou equipament, la Fundació el Maresme reafirma el seu compromís amb la igualtat d’oportunitats per a tothom.