
La teràpia amb avatars (AVATAR-VR), una tecnologia innovadora actualment en fase d’estudi, està demostrant resultats prometedors en la millora dels símptomes de les persones amb esquizofrènia. Segons ha revelat la psicòloga del Parc Sanitari Sant Joan de Déu , Susana Ochoa, qui dirigeix aquesta investigació i és una líder en teràpia Avatar a Europa, aquesta nova metodologia ha aconseguit millores en el 90% dels casos participants. Aquestes dades s’han donat a conèixer coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de l’Esquizofrènia.
A la Unió Europea, cinc milions de persones estan diagnosticades amb esquizofrènia. D’aquestes, un 30% no responen als tractaments farmacològics convencionals, fet que els fa més propensos a hospitalitzacions prolongades, recaigudes i, en alguns casos, a conductes suïcides. El grup d’investigació de la psicòloga Ochoa es dedica a utilitzar tecnologies innovadores per trobar noves solucions que beneficiïn aquest col·lectiu.
La teràpia AVATAR-VR permet als pacients amb esquizofrènia interactuar directament amb un avatar digital que simula les veus que senten al seu cap. Durant tot el procés, una terapeuta guia el pacient en diàlegs de confrontació amb aquestes veus interiors, que sovint són autoritàries, amenaçadores i abusives. L’objectiu final és aconseguir canvis en les percepcions negatives que les persones amb esquizofrènia tenen d’elles mateixes i de les seves relacions amb els altres.
El primer grup de participants en aquest estudi va completar un total de set sessions. La primera sessió es va centrar en identificar la veu principal, la seva freqüència, el missatge que transmet i com afecta la vida quotidiana de la persona, establint els objectius per a les sessions posteriors.
Durant la segona i tercera sessió, el pacient es confronta amb la veu recreada amb realitat virtual, i la terapeuta l’acompanya en les respostes per tal que la persona “tingui la sensació de control sobre la relació amb la veu i els seus missatges”. Luciana Díaz, una de les investigadores del projecte, explica que “l’ajudem a posar límits i a guanyar espai sobre la seva vida, un espai perdut per estar sentint constantment aquella veu”.
Les dues sessions següents treballen per transformar el contingut negatiu que la veu exerceix sobre la persona afectada, finalitzant amb el reconeixement de qualitats positives per part de la veu cap al pacient. Un dels testimonis amb esquizofrènia, que ha participat en l’estudi i prefereix mantenir l’anonimat, afirma: “La teràpia m’ha ajudat molt a afrontar les veus amb un cert sentit de l’humor i valorar els meus aspectes positius”.
Les sessions finals permeten avaluar els objectius assolits i establir pautes per prevenir futures recaigudes. L’objectiu primordial, segons Ochoa, és “ajudar les persones amb esquizofrènia a portar una vida molt més funcional”. A més, la teràpia AVATAR-VR és una eina addicional per “trencar l’estigma d’aquesta malaltia mental”.