Dilluns, 21 abril 2025
IniciSALUT MENTALLa Federació SMC i la UB publiquen un estudi per comprendre l'envelliment...

La Federació SMC i la UB publiquen un estudi per comprendre l’envelliment en salut mental

Han dut a terme un projecte de recerca per millorar l'acompanyament a persones amb trastorn mental i familiars majors de 55 anys

La Federació SMC i la UB publiquen un estudi per comprendre l'envelliment en salut mental
Portada de l’estudi ‘Salut mental amb perspectiva d’edat’ // Foto: SMC

La Federació Salut Mental Catalunya i la Universitat de Barcelona (UB) han dut a terme un projecte de recerca per millorar l’acompanyament a persones amb trastorn mental i familiars majors de 55 anys. L’objectiu és impulsar accions de prevenció, detecció i intervenció, afavorint un envelliment saludable.

L’estudi ‘Salut mental amb perspectiva d’edat’ ha estat liderat per Bàrbara Mitats, coordinadora de serveis i programes federatius a Salut Mental Catalunya, i la Dra. Montserrat Celdrán, professora de la Facultat de Psicologia de la UB. La recerca destaca que familiars i persones amb trastorn mental afronten l’envelliment de manera diferent. Els familiars tendeixen a tenir puntuacions socials i psicològiques més positives en comparació amb les persones amb experiència pròpia o amb aquelles que, alhora, tenen familiars amb trastorn mental.

“Cal atendre les necessitats de suport amb una perspectiva d’edat per promoure un envelliment saludable i digne”, afirma Mitats. Així mateix, l’estudi destaca la necessitat d’explorar situacions de població sobre-envellida, persones migrades i col·lectius amb diversitat d’identitat i orientació sexual.

La xarxa associativa és fonamental per crear factors de protecció per al benestar emocional. Proporcionar accessibilitat als recursos, enfortir les xarxes de suport social i combatre l’estigma són algunes de les accions prioritzades.

A més, la recerca ressalta que les cures segueixen estant fortament feminitzades i que les dones, sovint, enfronten majors desafiaments en el seu envelliment. Les diferències entre l’entorn urbà i rural també influeixen en l’accés als serveis d’atenció.

“Les intervencions han de ser interseccionals i interculturals, tenint en compte factors com l’edat, el gènere i la situació socioeconòmica”, destaca Celdrán.

La metodologia de l’estudi es basa en tres fases: una revisió bibliogràfica, un estudi quantitatiu amb 399 enquestes vàlides i un estudi qualitatiu amb dos grups de reflexió. El projecte també ha comptat amb un Comitè Assessor format per 11 persones amb experiència pròpia, familiars i professionals, i un Consell Assessor amb 16 representants institucionals.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.