
La Federació Salut Mental Catalunya i la Universitat de Barcelona (UB) han dut a terme un projecte de recerca per millorar l’acompanyament a persones amb trastorn mental i familiars majors de 55 anys. L’objectiu és impulsar accions de prevenció, detecció i intervenció, afavorint un envelliment saludable.
L’estudi ‘Salut mental amb perspectiva d’edat’ ha estat liderat per Bàrbara Mitats, coordinadora de serveis i programes federatius a Salut Mental Catalunya, i la Dra. Montserrat Celdrán, professora de la Facultat de Psicologia de la UB. La recerca destaca que familiars i persones amb trastorn mental afronten l’envelliment de manera diferent. Els familiars tendeixen a tenir puntuacions socials i psicològiques més positives en comparació amb les persones amb experiència pròpia o amb aquelles que, alhora, tenen familiars amb trastorn mental.
“Cal atendre les necessitats de suport amb una perspectiva d’edat per promoure un envelliment saludable i digne”, afirma Mitats. Així mateix, l’estudi destaca la necessitat d’explorar situacions de població sobre-envellida, persones migrades i col·lectius amb diversitat d’identitat i orientació sexual.
La xarxa associativa és fonamental per crear factors de protecció per al benestar emocional. Proporcionar accessibilitat als recursos, enfortir les xarxes de suport social i combatre l’estigma són algunes de les accions prioritzades.
A més, la recerca ressalta que les cures segueixen estant fortament feminitzades i que les dones, sovint, enfronten majors desafiaments en el seu envelliment. Les diferències entre l’entorn urbà i rural també influeixen en l’accés als serveis d’atenció.
“Les intervencions han de ser interseccionals i interculturals, tenint en compte factors com l’edat, el gènere i la situació socioeconòmica”, destaca Celdrán.
La metodologia de l’estudi es basa en tres fases: una revisió bibliogràfica, un estudi quantitatiu amb 399 enquestes vàlides i un estudi qualitatiu amb dos grups de reflexió. El projecte també ha comptat amb un Comitè Assessor format per 11 persones amb experiència pròpia, familiars i professionals, i un Consell Assessor amb 16 representants institucionals.