En el marc de l’any internacional de la síndrome de Down (SD), la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) ha llançat la campanya “Puja al 21” amb l’objectiu de visibilitzar els valors positius que tenen les persones amb trisomia 21: autenticitat, calma, compromís, estima, positivitat, constància, etc. La campanya s’inicia aquest diumenge 21 de març, dia internacional de la SD, i s’allargarà fins a finals d’any.
“No es tracta que les persones amb SD s’hagin adaptar al ritme vertiginós de la modernitat, sinó que la resta de la població abraci les qualitats positives que tenen les persones amb un cromosoma de més. Ras i curt: que pugin al 21”, explica Katy Trias, directora general de la FCSD.
L’itinerari del 21
La FCSD ha preparat un trajecte amb set parades (alegria, autenticitat, calma, futur, compromís, estima i convivència). Cada una d’elles està associada a un valor positiu de l’itinerari 21. A partir del 21 de març i fins a finals d’any, es treballarà cada concepte amb una sèrie d’accions associades que permetran visibilitzar els valors positius del 21.
S’adreçaran continguts a diversos públics (escoles, entitats, empreses…) per trencar la imatge estigmatitzadora o proteccionista que massa sovint es té de les persones amb SD i potenciar els seus valors i qualitats.
2021, any internacional de la SD
Es considera que el 2021 és l’any de les persones amb la síndrome de Down. El 21 és un número que té molt simbolisme per a la SD. Aquesta síndrome és una alteració genètica que es produeix per la presència d’un cromosoma extra en el parell 21. És el que es coneix com trisomia 21: tres cromosomes en el parell 21, en lloc dels dos que hi ha habitualment. Per això, és considera el 21 de març (dia 21 del mes 3) com el dia internacional de la síndrome de Down. Enguany, serà el 21-3-21 del segle 21. “Aquesta conjunció passa cada mil anys. Per això, el 21 és el nostre any. Per a nosaltres no és superstició ni numerologia, és pura inclusió. És l’oportunitat de mostrar la vitalitat, la força i els talents de les persones amb la SD, i la seva contribució a fer un món més just, més humà i, en definitiva, millor”, afirma Katy Trias, directora general de la FCSD.