Dilluns, 24 juny 2024
IniciOPINIÓL'accessibilitat i les lleis més importants que hi ha

L’accessibilitat i les lleis més importants que hi ha

accessibilitat i lleis article

Intentarem no ser massa tècnics, però sí donar una petita introducció i solucionar els possibles dubtes que hi hagi. El principal problema de l’aplicació de l’accessibilitat, sobretot al món digital, és saber on s’aplica i on no, i els desconeixements que hi ha sobre el tema.

Per una banda, tenim països com la Unió Europea, amb la seva norma EN 301 549, que obliga els països a fer compres públiques accessibles. Als Estats Units també tenim la Section 508 de la rehabilitation Act, que ve a ser semblant a la norma europea que hem esmentat abans i que inclou normes d’accessibilitat per les compres públiques i per les compres que han de fer les agències federals.

Però aquest és el quid de la qüestió, les compres públiques. Una compra pública vol dir una compra d’una administració. Per exemple, si tens una empresa de programari educatiu per escriure matemàtiques, ha de ser accessible perquè voldràs que la compri una escola pública perquè els seus alumnes puguin escriure matemàtiques de manera accessible.

Això ajuda molt al tema de l’accessibilitat perquè, el que una empresa no vol és fer dos programes diferents, un d’accessible i un que no ho sigui, per tant si jo com a usuari també compro el programa, ja tindrà l’accessibilitat incorporada. Al final, aquesta llei ajuda al mercat general.

Aquesta és la part bona, però també hi ha una part dolenta. Moltes vegades els governs dels països desconeixen això i les empreses que fan el software desconeixen aquestes lleis, tot i així no ha de ser excusa per no aplicar-les. Però per desgràcia, no sempre funciona així. Les empreses haurien de tenir auditories d’accessibilitat per assegurar-se que compleixen aquesta llei, però no sempre és el cas.

Un altre punt a tenir en compte és que el programari canvia constantment. Per exemple, si fem una auditoria d’accessibilitat per un programa el gener de 2023, i al febrer hem tret una característica nova i l’auditoria es fa cada quatre mesos, aquesta nova característica no estarà contemplada i potser no és accessible.

PUBLICITAT

Això és un problema, perquè la majoria de programadors no tenen formació en accessibilitat i, per aquest motiu, surten característiques dins de les aplicacions que no son accessibles i ha de passar un temps fins que s’arreglin.

Com sempre, la discriminació és el problema de sempre.

En tema d’empreses privades, no hi ha cap regulació. Si com a empresa privada vols tenir un programari no accessible, no hi ha lleis que ho impedeixin perquè és la teva empresa.

És una llàstima que no hi hagi més regulació a les empreses privades. Ja que tenim lleis del treball per a la no discriminació basada en la discapacitat, seria lògic que les lleis de programari dins de les empreses també contemplin el tema de l’accessibilitat. D’aquesta manera, treballadors amb discapacitat que entressin a treballar a una empresa estaríem convençuts del fet que el programari que s’utilitza a l’empresa és accessible i el podrem utilitzar.

En conclusió, en els últims anys s’està intentant fer bona feina i s’està aconseguint, però encara falta moltíssim per fer. Les empreses han de contractar especialistes en accessibilitat que arreglin ràpidament els possibles problemes dins de les noves característiques dels seus productes, i els governs s’han de posar les piles per implementar lleis d’accessibilitat que incloguin també empreses privades i altres sectors.

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

No Ho Veiem Clar
No Ho Veiem Clarhttps://nohoveiemclar.cat/
Som un grup de gent que tenim un objectiu en comú. Després de parlar i pensar i pensar i parlar, vam redactar un Manifest de presentació de la plataforma en defensa dels drets de les persones amb diversitat funcional visual

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content