La Diputació de Barcelona està desenvolupant la campanya ‘Parla’m de tu’, amb l’objectiu de sensibilitzar els adolescents del riscos associats a la depressió. A través de diversos testimonis de joves i experts en salut mental, la iniciativa vol facilitar la integració social de persones que pateixen la malaltia i trencar els tabús que giren al seu voltant.
Joves com la Dayana, la Noah, la Mar o l’Anabel expliquen en quatre vídeos les seves experiències entorn la depressió. També hi participen experts en salut mental, així com entitats que hi estan especialitzades, com la Federació de Salut Mental Catalunya o el col·lectiu Obertament. Es podran veure a través de les xarxes socials durant les pròximes setmanes.
La campanya ha estat dirigida pel periodista Fidel Masreal, autor del llibre ‘Conviure amb la depressió’, en què narra l’experiència viscuda amb la malaltia de la seva mare.
La Diputació de Barcelona dona suport a una seixantena de municipis i ens locals en tasques de prevenció, detecció i intervenció, des de l’acció comunitària i grupal fins a l’acompanyament amb figures professionals, per promoure el benestar de la infància i dels adolescents. En aquest mateix àmbit, facilita suport tècnic als ajuntaments amb una guia pràctica sobre el perfil formatiu, metodologies i programes de treball.
La pandèmia ha empitjorat l’estat d’ànim dels joves
La depressió és un factor creixent de risc entre els joves, tal com demostren les últimes dades de l’Enquesta d’hàbits de salut a alumnes de 4t d’ESO. Les xifres posen de manifest que l’estat d’ànim dels joves de 15 i 16 anys, sobretot de les noies, ha empitjorat arran de la pandèmia. De fet, un 53% de les enquestades en el període 2020-2022 asseguren tenir un estat d’ànim negatiu. Fins i tot, un 63% pateixen angoixa de cara al futur, un 51% tenen ansietat, un 49% presenten dificultats de concentració i un terç es mostra irritable amb les persones de la família.