Dissabte, 24 setembre 2022
Dissabte, 24 setembre 2022
IniciSalut MentalSalut Mental Espanya llança una campanya de sensibilització per prevenir el suïcidi...

Salut Mental Espanya llança una campanya de sensibilització per prevenir el suïcidi entre adolescents i joves

El dissabte 10 de setembre se celebra el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

infografia suïcidi espanya
Infografia sobre les xifres de suïcidi a Espanya // Foto: Salut Mental Espanya

Amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, que se celebra el dissabte 10 de setembre, Salut Mental Espanya llança una campanya de sensibilització amb l’objectiu de prevenir el suïcidi amb recomanacions adreçades a adolescents i joves, pares i mares i personal de centres educatius, detallant, a més, una sèrie de factors de risc que es poden relacionar amb la conducta suïcida.

El Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi Salut Mental Espanya publicarà una sèrie d’infografies que recullen aquestes recomanacions que es difondran sota el hashtag #ConectaConLaVida

El 2020 es van suïcidar a Espanya 3.941 persones, segons dades de l’INE[1], un 7,4% més que el 2019 i, tres de cada quatre van ser homes (2.931 persones). Aquestes xifres parlen d’una dramàtica realitat que segueix augmentant, de manera que les morts per suïcidi gairebé tripliquen les morts per accident de trànsit. Per cada persona que se suïcida, almenys sis més es veuen íntima i profundament afectades.

La situació entre la població adolescent i jove ha empitjorat: tres-centes persones d’entre 15 i 29 anys van decidir acabar amb les seves vides el 2020 i el 2021, segons un estudi[2], la ideació suïcida entre persones de 15 a 29 anys es va incrementar un 53%, arribant a ser 9 de cada 100 joves els qui van experimentar idees de suïcidi ‘contínuament o amb molta freqüència’, quan el 2019 aquesta proporció era del 5,8%[3].

Alguns factors de risc per a la conducta suïcida en adolescents i joves són: experimentar abusos, assetjament, violència o discriminació de qualsevol naturalesa, el consum de drogues, tenir depressió o algun trastorn mental, el dol per separació de pares/mares, per canvi de centre educatiu, el suïcidi de figures referents, o no tenir habilitats socials.

“Una societat que aboca les persones a creure que no hi ha sortida, és una societat fallida. Entre les persones joves, el suïcidi ja és la segona causa de mort”, alerta Nel González Zapico, president de la Confederació SALUT MENTAL ESPANYA, que afegeix que “és urgent recuperar la dimensió humana de les persones, i estendre la mà a qui sent que no pot ja més. A més, necessitem que es doti de pressupost l’Estratègia de Salut Mental que conté una línia específica sobre prevenció del suïcidi i transformar les condicions de vida (socials, econòmiques, de salut…) de les persones per garantir la preservació del dret principal, que és la vida”.

Com prevenir el suïcidi en adolescents i joves

Els experts apunten que una de les formes de prevenir les conductes suïcides entre els joves i adolescents és que els centres educatius es converteixin en espais segurs. Per una altra banda, és positiu  que el personal docent faci visibles els recursos i telèfons de suport, i que parli amb naturalitat de salut mental, suicidi, drogues, autocures, etc. per acompanyar física i emocionalment a l’alumnat.

Els i les menors que són víctimes de bullying tenen 2,23 vegades més risc de patir ideacions suïcides i 2,55 vegades més risc de fer intents de suïcidi que els que no ho han patit, segons un informe de Save the Children. “Si pateixes assetjament busca algú que et doni seguretat per aturar-lo com més aviat millor i, arribat el cas denuncia’l” és la recomanació per a nens/es, adolescents i joves. Cal tenir en compte que aquest dany pot venir del col·legi, de les xarxes socials, o d’altres entorns com la família.

La influència de les xarxes socials, dels estàndards de bellesa, etc., així com el confinament i l’aïllament viscut amb la pandèmia del COVID-19 ha afectat la forma de relacionar-se de les noves generacions. Com apunta Paula Gª Valverde Fonseca, psicóloga del Servicio de Apoyo a la Inserción Laboral de AMAFE, Asociación española de apoyo en psicosis “la dificultat per comunicar-se, per escoltar genuïnament, per confiar i per buscar suport pot desembocar en un patiment i una solitud que aboqui a l’experiència suïcida, en suma amb altres factors de risc”.

La família és un altre gran punt de suport: pares i mares no han de banalitzar, menysprear o infravalorar el patiment de la seva filla o fill, ni culpabilitzar-lo o comparar-lo amb altres persones. En canvi, és recomanable fomentar la comunicació i parar atenció a senyals com ara autolesions, pèrdua de contacte amb les seves amistats, abandó d’aficions, etc.

Reivindicacions de Salut Mental Espanya

El Comitè Pro Salut Mental a Primera Persona i la Xarxa Estatal de Dones de SALUT MENTAL ESPANYA han elaborat un manifest en què reivindiquen que “és moment de reaccionar, i de tornar-li a l’ésser humà un valor que mai no va haver d’abandonar: la dignitat”.

Així mateix, reclamen una “generosa dotació de recursos públics, perquè la línia tres de l’Estratègia de Salut Mental del Sistema Nacional de Salut, de prevenció, detecció precoç i atenció a la conducta suïcida, compleixi amb èxit els seus objectius”, la millora continua al servei de la línia telefònica 024 i l’impuls de campanyes de sensibilització que eliminin mites i idees errònies, a fi que les persones amb ideacions trenquin el silenci i demanin ajuda.

El manifest recorda que la conscienciació dels mitjans de comunicació és clau perquè informin sobre el suïcidi de manera clara i responsable; i que cal posar el focus en la salut mental de les persones més joves i integrar la perspectiva de gènere en tot allò que es posi en marxa.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content