Dimecres, 30 novembre 2022
Dimecres, 30 novembre 2022
IniciDependènciaLa Diputació de Barcelona destina 55,8 M€ a la millora de l’atenció...

La Diputació de Barcelona destina 55,8 M€ a la millora de l’atenció domiciliària i el suport a les persones cuidadores

A la província de Barcelona el 8% de la població té un reconeixement legal de discapacitat i als darrers 15 anys la població de més de 85 anys s’ha incrementat un 52%

cures i atenció domiciliària
El col·lectiu de gent gran es cada cop més nombrós // Foto: Arxiu

La Diputació de Barcelona està promovent des de la seva Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat un nou model de cures més digne i just amb el suport dels municipis i l’assessorament d’experts del sector. Aqusta acció compta amb una pressupost de 55,8 milions d’euros fins al 2023.

Entre les mesures incloses en aquest nou model destaquen el suport a cuidadors/es no professionals de persones en situació de dependència a través de grups d’ajuda mútua, la creació d’espais de trobada entre professionals dels serveis d’atenció a domicili, la digitalització del servei local de teleassistència, un programa d’acompanyament a persones grans amb soledat no desitjada i la celebració de tallers de suport i corresponsabilitat de les cures adreçats a la ciutadania i professionals del sector.

Banner 300x250px EnBucle3

Aquesta iniciativa s’emmarca dins el projecte  Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat als ens locals de la província que es va presentar en el decurs de les Jornades de cures en la comunitat: innovació i transformació de les polítiques públiques que s’han celebrat durant dos dies al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona.

La diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha reivindicat “un nou sistema públic de cures en comunitat, en què les cures han de gaudir d’absoluta centralitat en les nostres agendes institucionals i polítiques al servei de les persones com a Dret a ciutadania”. Moret ha recordat que la Diputació de Barcelona va iniciar aquesta reorientació en les polítiques públiques de les cures l’any 2020 quan va impulsar un procés complex per situar les cures al llarg del cicle de vida en el centre de les polítiques públiques amb l’acompanyament de professionals del sector i dels ens locals “per reconceptualitzar i definir les noves estratègies en les polítiques socials públiques de les cures”. Per Moret l’objectiu és donar “respostes integrals, interseccionals i concretes a les problemàtiques socials i assistencials que s’han vist agreujades per la pandèmia, i que les previsions sociodemogràfiques ens alerten, com són l’envelliment i la feminització de les cures”.

Una nova realitat

La població de més de 85 anys s’ha incrementat un 52% als darrers 15 anys, passant de 117.321 a 178.351 persones. Aquest envelliment de la població afecta més als municipis petits i els més grans, especialment les dones. A la província de Barcelona hi ha 460.530 persones amb reconeixement legal de discapacitat, fet que representa el 8% de la població total (2020). L’any 2020 rebien algun tipus de prestació de servei o econòmica del sistema d’atenció a la dependència (SAAD) 168.429 persones a tot Catalunya, un 70% (120.458 persones) de les quals resideixen a la província de Barcelona. Un 72,1 % de les persones que reben prestacions d’atenció a la dependència tenen més de 65 anys i un 40,4 % més de 85. En la resta de trams, un 22,6 tenen entre 18 i 64 anys, i un 5,3% tenen menys de 18 anys. A la província de Barcelona hi ha una mitjana d’1,27 recursos per persona amb dependència reconeguda. El recurs més habitual és la prestació econòmica per a cures en l’entorn familiar i per a persones cuidadores no professionals. Són algunes de les dades que presenta la Diagnosi dels serveis de cures d’entorn domiciliari i comunitari a la província de Barcelona elaborada per la Diputació de Barcelona a partir de dades sociodemogràfiques i de serveis socials dels darrers anys, presentada en les jornades de cures.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content