Dilluns, 15 abril 2024
spot_img
IniciRECERCA I TECNOLOGIALa detecció precoç del glaucoma evita 9 de cada 10 casos de...

La detecció precoç del glaucoma evita 9 de cada 10 casos de ceguesa per aquesta malaltia

Segons el Consell General de Col·legis d'Òptics-Optometristes (Cgcoo)

estudi glaucoma
Es recomanable fer revisions periòdiques de la vista // Foto: Cgcoo

El Consell General de Col·legis d’Òptics-Optometristes (Cgcoo) va assegurar que la detecció primerenca del glaucoma podria evitar 9 de cada 10 casos de ceguesa per aquesta malaltia asimptomàtica en els seus inicis, per la qual cosa una revisió anual a l’especialista podria prevenir la gravetat de la patologia.

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Glaucoma, que es va commemorar ahir, el Cgcoo va advertir que mig milió d’espanyols pateixen glaucoma i ho desconeix, per la qual cosa poden arribar a patir baixa visió o, fins i tot, ceguesa, si no acudeixen amb regularitat a revisió mèdica.

També cal recordar, tal com van indicar els òptics-optometristes, que les visites als establiments sanitaris d’òptica per sotmetre’s a una revisió visual permeten detectar signes que estableixin una sospita patològica i la derivació primerenca a l’oftalmòleg per poder tractar a temps aquesta patologia.

Aquesta malaltia afecta més d’un milió de persones a Espanya i és la segona causa de la pèrdua de visió al món després de les cataractes.

El glaucoma és una lesió irreversible del nervi òptic la causa del qual més rellevant és sovint una elevada pressió intraocular. El dany que es produeix a nivell del nervi òptic és el causant d’una restricció progressiva del camp visual útil i en últim terme afecta la capacitat de visió i condueix a ceguesa.

Alteració de la visió

En la majoria dels casos i en les etapes inicials, “el pacient no experimenta cap molèstia ni símptoma fins que es produeix una alteració de la visió permanent i irreversible”, va explicar el president del Cgcoo, Juan Carlos Martínez Moral, que va insistir a la importància del diagnòstic precoç i el tractament de l’afecció als estadis precoços. De fet, amb un examen anual “els casos de ceguesa es podrien reduir un 90%”, va afegir.

Tot i que aquesta afecció ocular pot aparèixer a qualsevol edat, alguns grups de pacients són més proclius a desenvolupar-la en un o tots dos ulls, com és el cas de les persones de més de 40 anys, que poden anar a comprovar la seva pressió intraocular almenys una vegada a l’any a la consulta mèdica oa qualsevol establiment sanitari d’òptica.

D’altra banda, també persones amb antecedents familiars de glaucoma, de raça negra, diabètics, pacients amb una pressió intraocular alta o amb una miopia elevada (major de cinc diòptries) són grups amb més probabilitats de patir glaucoma, per la qual cosa poden acudir a comprovar-ne la pressió intraocular almenys una vegada a l’any en qualsevol establiment sanitari d’òptica, tal com ho van aconsellar els experts.

En aquestes revisions de control es poden avaluar símptomes i analitzar signes de sospita que aconsellin la derivació a l’oftalmòleg.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content