La detecció precoç de la retinopatia diabètica evita la ceguesa en prop del 90% dels casos

L’ICS Girona i l’IAS impulsen un cribatge des de l’atenció primària

detecció precoç retinopatia diabetes casos
La retinopatia diabètica és la primera causa de ceguesa entre la població adulta jove // Foto: ONCE Catalunya

L’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) estan potenciant el cribratge de la retinopatia diabètica des de l’atenció primària, per facilitar encara més als pacients l’accés al diagnòstic i al tractament, ja que s’estima que aquesta malaltia és la primera causa de ceguesa entre la població adulta jove.

De fet, s’estima que el 14 % de la població pateix diabetis mellitus (DM) tipus 2 i que entre dos i tres de cada deu afectats presenta retinopatia diabètica, una de les principals complicacions de la DM. Detectar-la a temps i iniciar el tractament evita la progressió de la ceguesa en prop d’un 90 % dels casos.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Amb aquest objectiu, l’any 2006 el CatSalut va adquirir sis retinògrafs que va distribuir en diversos centres d’atenció primària de l’ICS a Girona i que donaven cobertura a la ciutadania de tota la Regió Sanitària. Aquests aparells permeten treure imatges del fons de l’ull per comprovar el seu estat i així poder-hi fer les actuacions oportunes, en cas que es detecti patologia.

Actualment, l’ICS Girona ja disposa d’onze retinògrafs instal·lats als principals CAP del territori i el 80 % dels metges de família han estat formats per interpretar les retinografies. Avui dia, les retinografies les fan els professionals d’infermeria dels centres on hi ha els aparells, la imatge s’aboca a la història clínica del pacient i és el seu metge o metgessa de capçalera qui interpreta i l’informa del resultat.

BANER_300X250

Tot pacient diabètic s’hauria de fer un cribratge en el moment que es diagnostica la diabetis tipus 2. En cas que la retinografia evidenciï que no hi ha patologia, la prova s’ha de repetir al cap de dos anys. Si es detecta una retinopatia lleu, es repeteix al cap d’un any. En el cas que sigui moderada o greu, es deriva el pacient a oftalmologia. Segons dades de Catalunya de l’any 2013, un 12,3 % dels pacients als quals  es fa una retinografia presenta algun grau de patologia, que en la majoria dels casos és lleu. Aquest fet es deu a què cada vegada es fa un millor seguiment als pacients diabètics i això afavoreix que la prevalença i la incidència de la retinopatia diabètica sigui menor.

Per tal que no aparegui la retinopatia, s’han d’evitar els factors de risc, de manera que els professionals de medicina i infermeria d’atenció familiar i comunitària també fan un seguiment de la diabetis amb controls de glicèmia, pressió arterial i lípids, a més d’educar els pacients sobre la importància de seguir una alimentació saludable i de realitzar activitat física.  

S’estima que la cobertura de retinografies en la nostra població és d’aproximadament el 60 %. Amb tot, cal insistir en la necessitat que els pacients prenguin consciència de la importància de fer-se aquesta prova. L’any 2017 als centres de l’ICS a Girona es van realitzar 3.080 retinografies.

FECETC_Banner_fira si i millor

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*