Dilluns, 5 desembre 2022
Dilluns, 5 desembre 2022
IniciDestacadesLa demarcació de Girona registra més de 8.000 casos de demència durant...

La demarcació de Girona registra més de 8.000 casos de demència durant el període 2007-2017

alzheimer demència hospitals públics girona
La demència afecta al doble de dones que d’homes // Foto: Salut en Actiu

Recentment s’ha presentat la memòria del 2017 del Registre de Demències de Girona  (ReDeGi), dispositiu de vigilància epidemiològica del Servei Català de la Salut (CatSalut) coordinat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). Segons indica aquesta memòria  l’any passat es van registrar 746 casos nous de demència (822 l’any 2016), que representen una incidència anual de 6,1 casos de demència diagnosticats per 1.000 persones per any majors de 64 anys. El 52,8% d’aquests casos correspon a la malaltia d’Alzheimer i el 24,5% a demències amb component vascular. El 63,7% dels casos va ser diagnosticat en la fase lleu i tant sols 5,4% en la fase greu. La mitjana de temps entre l’inici dels símptomes i el diagnòstic clínic va ser de 2,7 anys. Respecte d’anys anteriors, no s’observen diferències en els subtipus de demència ni en les seves característiques clíniques. Segons descriu l’anàlisi del registre, més del 90% dels casos vivia en el propi domicili o en el d’un familiar en el moment del diagnòstic. La hipertensió arterial, els antecedents familiars de demència, la dislipidèmia i la depressió, van ser els antecedents més freqüents (>20%).

anunci guies d'arrel

El ReDeGi registra de forma estandarditzada les principals característiques clíniques i demogràfiques de les persones diagnosticades de demència en els dispositius assistencials especialitzats de la Regió Sanitària de Girona. Durant el període 2007-2017 s’han registrat un total de 8.102 casos de demència.

La RSG dona cobertura al 97,9% dels habitants dels 221 municipis de la demarcació de Girona (740.004 habitants). Del conjunt de la població, un 17,5% dels habitants són majors de 64 anys amb una distribució heterogènia entre les diferents comarques. El Gironès és la comarca amb un major percentatge de persones menors de 65 anys (85,1%) i les comarques de la Garrotxa (79,4%) i sobretot el Ripollès (75,0%) són les més envellides. Els municipis més envellits de la província (amb un % d’habitants majors de 65 més elevat) van ser Portbou (33,1%), Fontanilles (32,6%), i Mollet de Peralada (31,2%) i fins a 35 municipis tenen més d’un 5% de persones majors de 85 anys. La cobertura diagnòstica sobre el territori de referència del ReDeGi va ser del 69,1%.

Banner 300x250px EnBucle3

El principal diagnòstic de demència és la malaltia d’Alzheimer, amb el 52,8% dels casos del 2017 (394). El segon grup de diagnòstics més freqüents (24,5%) van ser els d’etiologia vascular, dels quals el 68,9% van ser casos de demència degenerativa amb component vascular (126) i la resta (31,1%) van ser diagnòstics de demència vascular (57. Els diagnòstics vinculats a malalties degeneratives no Alzheimer van representar el 12,2% del total de casos (91). D’aquests, el 30,8% van ser diagnòstics de demència associada a demència per cossos de Lewy (28), un 29,7% a la malaltia de Parkinson (27) i un 20,9% van ser diagnòstics relacionats amb la degeneració frontotemporal (19). La resta de diagnòstics secundaris a altres patologies va representar el 7,8% del total de casos.

En el ReDeGi participen tots els proveïdors de serveis sanitaris de la RSG (Hospital de Campdevànol, Hospital de Blanes, Hospital de Figueres, Hospital Universitari de Girona Josep Trueta, Hospital d’Olot, Hospital de Palamós i Hospital Santa Caterina de Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt) i actualment hi col·laboren més de 30 professionals especialistes en neurologia, geriatria, psiquiatria, psicologia i infermeria que realitzen la seva activitat assistencial en l’atenció sanitària a les demències en els set hospitals de la Regió Sanitària de Girona.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content