![projecte cura bucal persones amb discapacitat](https://diarideladiscapacitat.cat/wp-content/uploads/2023/11/projecte-recapacitamos-para-capacitar.jpg)
Segons l’estudi ‘Salut bucal i discapacitat a Espanya’, que ha realitzat Oral-B en col·laboració amb la Fundació Dental Espanyola (FDE) i la Societat Espanyola d’Odontoestomatologia per a pacients amb necessitats especials (Seoene), la cura bucal significa un repte diari per al 57% de les persones amb discapacitat. No obstant, només un 5% de les persones del col·lectiu creu que la societat entengui la lluitat que els suposa rentar-se les dents.
A més, segons dades de l’estudi, la meitat dels espanyols amb discapacitat enquestats (49%) creu que mai no aconseguirà assolir la salut bucal desitjada, manifestant el doble de probabilitats d’experimentar grinyolar les dents (24%) que les persones sense discapacitat ( 10%), mal de queixal (33% davant 17%) o úlceres a la boca (23% davant 10%). Els cuidadors tenen un paper molt important. Un de cada cinc espanyols (22%) està a càrrec d’una persona discapacitada, el 66% dels quals afirma que la persona que tenen cura té dificultats per mantenir una bona rutina de salut bucodental.
L’informe, realitzat sobre una enquesta a un miler de persones, posa de relleu que l’educació és fonamental. Tal com reflecteix que una quarta part (26%) dels entrevistats creuen que la salut bucal i la discapacitat haurien de ser part del pla d’estudis escolar, involucrant escoles, dentistes i el Govern. A més, les persones amb discapacitats cognitives (Alzheimer, autisme, síndrome de Down…) tenen més probabilitats de tenir dificultats en la cura bucal (63%) que aquelles amb discapacitats físiques (56%).
D’altra banda el doble de persones amb discapacitat afirma mancar dels coneixements i la motivació necessaris per mantenir una bona salut bucal (47% davant del 23% les persones sense discapacitat); el 69% fa referència al desafiament que suposa triar productes entre l’aclaparadora quantitat d’opcions i un terç sol·licita més educació sobre la importància, el suport i els procediments, a més de productes més accessibles i còmodes, cosa que els cuidadors recolzen (60%).
Projecte ‘Recapacitemos para capacitar’
Aquest estudi s’ha realitzat en el marc del projecte ‘Recapacitemos para capacitar’, que han posat en marxa conjuntament Oral-B, la FED i Seoene, amb l’objectiu que la cura bucal sigui “més inclusiva, accessible i positiva” per a les persones amb discapacitat i els seus cuidadors. Susana Rodríguez, Fabiola Martínez i Irene Villa són les ambaixadores del projecte, en què es desenvoluparà una campanya dirigida a dentistes, liderada per la FDE, amb material educatiu en diferents formats com webinars i infografies sobre cura bucal en persones amb discapacitat. També es farà una campanya adreçada a persones amb discapacitat i els seus cuidadors, on, en col·laboració amb Seoene, s’oferirà assistència preventiva a vuit centres de persones amb discapacitat a nivell nacional. S’hi gravaran vídeos i material educatiu per arribar a més de vuit milions de persones.