
El proper dissabte 14 de juny se celebra el Dia Nacional de les Llengües de Signes Espanyoles, i amb aquesta ocasió, la Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE) ha fet una crida contundent per exigir el respecte, la protecció i la completa integració de la llengua de signes espanyola i la llengua de signes catalana a tots els àmbits de la societat. Amb el lema “Les llengües de signes ens fan més fortes”, l’entitat posa de manifest que l’ensenyament i l’ús d’aquestes llengües no és una concessió, sinó un dret fonamental que ha de ser garantit.
En un manifest emès per la CNSE, es denuncia que, malgrat el seu reconeixement legal, les llengües de signes continuen patint relegació i marginació en espais essencials com l’educació, la sanitat, la justícia, l’ocupació i la cultura. L’organització subratlla que aquesta exclusió “vulnera els drets i les llibertats de les persones sordes i perpetua desigualtats inacceptables en ple segle XXI”.
Un dret inajornable
El manifest de la CNSE assenyala que “cada signe és una mostra de resiliència, identitat i comunitat”, i posa l’accent en les conseqüències directes de no garantir aquest dret. Això es tradueix en infants sords que no tenen accés a la seva llengua natural, pacients sense possibilitat de comunicar-se en centres de salut i hospitals, joves sense oportunitats d’estudiar o treballar en condicions d’igualtat, dones sordes que temen denunciar agressions per por de no ser enteses, i persones grans aïllades per manca de suports lingüístics.
Davant aquesta realitat, la CNSE insta les administracions públiques a adoptar un compromís ferm i durador amb polítiques inclusives que assegurin l’ús i la presència de la llengua de signes allà on hi hagi una persona sorda. La confederació afirma: “Tenim drets, però no sempre es compleixen. Tenim solucions, però no sempre s’apliquen. Tenim talent, però no sempre se sent”.
“Sense llengua de signes, no hi ha igualtat”
En aquesta línia, Roberto Suárez, president de la CNSE, ha recalcat que parlar d’inclusió sense garantir l’ús de la llengua de signes és “pura retòrica”. Suárez afegeix: “Necessitem fets, no intencions. La llengua de signes és la nostra manera d’estar al món, i la seva invisibilització ens margina com a ciutadania”.
Suárez ha demandat l’adopció de mesures concretes per posar fi a la discriminació i l’opressió lingüística, cultural i institucional que encara pateix la població sorda. Entre les seves propostes, destaquen la contractació de professionals qualificats en llengua de signes en tots els serveis públics, la incorporació d’aquesta llengua en el sistema educatiu des de les primeres etapes, i la seva presència a la sanitat, els mitjans de comunicació i els espais culturals i d’oci. Així mateix, ha fet referència a normatives com el Reial Decret 674/2023 i el Reial Decret 155/2024, que declaren les expressions culturals vinculades a la llengua de signes com a patrimoni cultural immaterial del nostre país, recordant que donar a les llengües de signe. Suárez ha argumentat: “En una societat plural i connectada, cada llengua compta, i la llengua de signes també”.
La CNSE conclou que el Dia Nacional de les Llengües de Signes Espanyoles no és només una data de celebració, sinó també de reivindicació. És, en definitiva, un dia per recordar que sense llengua de signes no hi ha participació plena ni democràcia real. La confederació sentencia: “La inclusió comença quan es respecta la llengua de cada persona. Per a les persones sordes, la llengua de signes és la nostra manera de ser i d’estar al món. Ens fan més forts, més iguals, més lliures, i no ens aturarem fins que se’n garanteixi l’ús a cada racó de la vida pública”.
Origen del Dia Nacional de les Llengües de Signes Espanyoles
El Dia Nacional de les Llengües de Signes Espanyoles va ser instituït el 2014 pel Consell de Ministres. Des d’aleshores, se celebra cada 14 de juny en commemoració de la fundació de la Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE) en aquesta mateixa data l’any 1936. Aquesta entitat, juntament amb la seva xarxa associativa, ha estat clau per al reconeixement i valoració de les llengües de signes espanyola i catalana en la societat. Amb aquesta commemoració, Espanya s’uneix a països europeus com Eslovènia, Suècia, Portugal, Islàndia, Hongria i Finlàndia, que també tenen iniciatives similars.
Amb motiu d’aquesta data, que enguany se celebra sota el lema “Les llengües de signes ens fan més fortes”, les entitats de la xarxa associativa de la CNSE organitzaran un ampli programa d’activitats en diverses ciutats espanyoles. Així mateix, edificis i monuments d’arreu del país il·luminaran les seves façanes amb llum blau turquesa, el color que identifica la comunitat sorda, com a senyal de suport a les llengües de signes i als seus usuaris.