Dilluns, 25 octubre 2021
IniciCulturaLa 5a edició del festival Simbiòtic omple la primavera d’obres de teatre...

La 5a edició del festival Simbiòtic omple la primavera d’obres de teatre accessibles i inclusives

La programació arrenca per Sant Jordi i s’estendrà durant tot el mes de maig

Aquest matí ha tingut lloc la presentació de la cinquena edició de Simbiòtic, el primer festival d’arts escèniques accessibles. Enguany, el festival organitzat per We Act canvia de format, convertint-se en una mena de circuit d’espectacles inclusius en diferents espais, i de dates, avançant-se uns mesos -fins ara es feia a finals d’any- per demostrar que el món de la cultura està viu i és un espai segur contra la Covid.

El festival arrencarà el proper 23 d’abril coincidint amb la Diada de Sant Jordi i s’allargarà fins a finals de maig amb un programa d’espectacles accessibles en els tres teatres que col·laboren en aquesta edició: el Teatre Tantarantana, La Villarroel i el Teatre Nacional de Catalunya.

Per crear tota aquesta oferta d’espectacles accessibles, s’ha fet un treball previ entre les companyies i l’equip d’accessibilitat de Simbiòtic Simbiòtic, assessorats per professionals del col·lectiu sord i cec. D’aquesta manera, les obres comptaran amb visita tàctil prèvia, maquetes 3D de les escenografies, audiodescripció en directe, interpretació en Llengua de signes catalana, subtitulació, bucle magnètic, so amplificat, lectura fàcil i guia d’història visual.

El programa d’espectacles

El programa d’espectacles del Simbiòtic s’iniciarà al Teatre Tantarantana el 23 d’abril amb l’obra ‘La meva violència’ de la companyia companyia Produït per H.I.I.I.T i dirigida per Llàtzer Garcia. Seguidament, els divendres 30 d’abril i 7 de maig, la companyia Sixto Paz interpretarà l’espectacle dirigit per Pau Carrió, ‘Classe’, a La Villarroel.

‘Mare de sucre’ de la directora Clàudia Cedó, serà el tercer espectacle que configura la programació de Simbiòtic i es farà de forma accessible els divendres, 14, 21 i 28 de maig, al Teatre Nacional de Catalunya.

Com a novetat respecte a altres edicions, Simbiòtic organitza una funció relaxada de l’espectacle ‘Mare de sucre’, amb la col·laboració d’Apropa Cultura. Durant la sessió es crearà un ambient relaxat i acollidor amb regles més tolerants pel que fa al moviment i al soroll del públic. Serà dirigida a persones amb discapacitat intel·lectual, amb afeccions de l’espectre autista (TEA), amb dèficit d’atenció o persones grans amb demència precoç.

Una altra de les novetats d’aquesta edició són les maquetes tàctils en 3D, que permetrà a les persones amb discapacitat visual o baixa visió tenir accés a l’escenari i al decorat abans de les funcions.

Programació per a professionals

Per un altra banda, la cinquena edició del festival també ha preparat una programació online per a professionals que es faran els dimecres 12, 19 i 26 de maig. Seran sessions gratuïtes amb inscripció prèvia a través de la pàgina web del festival. 

La primera jornada que es realitzarà serà ‘Capacitisme’, on s’analitzaran des d’una mirada anticapacitista els contextos culturals i s’aportaran claus per re-pensar què entenem per un cos “discapacitat”.

La segona jornada, ‘Comunicació’, estarà dirigida a professionals de la comunicació cultural de Catalunya, i l’objectiu és traçar pautes que serveixin com a guia per a generar un codi deontològic de comunicació accessible en els teatres del nostre territori.

La jornada ‘Creadores’ tancarà les jornades professionals. Comptarà amb un panell d’artistes i creadores que a través de la seva experiència proporcionaran recursos, resoldran dubtes i trencaran estigmes per enfortir el teixit de creadores que treballin o sentin curiositat per descobrir el paradigma de les arts escèniques inclusives.

Festival Simbiòtic és una iniciativa de We Act, que aquesta cinquena edició compta amb la col·laboració del Teatre Tantarantana, La Villarroel i el Teatre Nacional de Catalunya. I el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC), l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM), BIT Habitat i la Xarxa d’Ateneus de Fabricació.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES